Autor: ITuudised.ee • 17. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordic Automation Systems müüs oma NORAneti osaluse

Foto: NAS
Eesti esimene asjade interneti võrk NORAnet loodi eelmise aasta juulis Norra-Eesti sensor-tehnoloogia ettevõtte Nordic Automation Systemsi (NAS) ja Levikomi poolt eesmärgiga soodustada asjade interneti tehnoloogiate arengut Eestis. Tänaseks on Nordic Automation Systems müünud oma osaluse NORAnetis täielikult Levikomile.

Väljumine kohalikust võrguoperaatori ärist on Nordic Automation Systemsi jaoks üks osa tulevikustrateegiast, milles ettevõte fookus on LoRa tehnoloogial põhinevate toodete eksportimine.

Nordic Automation Systems on rahvusvahelise asjade interneti (IoT) ehk LoRa Allianssi liige, ning ühena vähestest maailmas pakub terviklikku LoRaWAN võrgulahendust vee, elektri, gaasi ja soojuse mõõtmiseks ning ka targa linna lahendusi.

LoRaWANi™ võrgutehnoloogia, mis baseerub LPWAN (Low Power Wide Area Network) võrgustandardil, võimaldab kasutada kuni 10 aastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel, seejuures ka maa all ja muudes raskesti ligipääsetavates kohtades. LoRaWANi™ võrgutehnoloogia eeliseks võrreldes mobiilside tehnoloogiate ees seisneb võimekuses toetada viimasest enam madala energiatarbega seadmeid suurema leviala ulatuses.

Eesti-Norra sensor-tehnoloogia ettevõtel on tootmisüksus Kuressaares, kus toodetud LoRaWAN võrgus töötavaid seadmeid on edukalt müüdud rohkem kui 24 riigis üle maailma. Tänaseks on ettevõtte poolt arendatud veearvesti kauglugemise sensor, valgusti kontroller ja veel mõned IoT tooted täismahus seeriatootmises.

“Üllatavalt suur nõudlus on just veearvesti kauglugejate vastu hajuasustusaladel ning ajaloolistes linnasüdametes,” lausus Nordic Automation Systemsi asutaja Viljo Veesaar ja lisas, et veearvesti kauglugejad on nõutud ka piirkondades, kus seda kasutatakse põllumajandusvee tarbimise monitoorimiseks.

“Oleme saanud mitmeid päringuid näiteks Austraaliast, kus on teatavasti väga kuivad olud,” märgib Veesaar. “Austraalias on suureks probleemiks jõudsalt kasvav elanikkond ning suurtes kogustes kasutatav veehulk põllumajandussektoris. Sellised riigid vajavad innovatiivseid tehnoloogiaid ja paremat arusaamist veekasutusest, et hakata vett efektiivsemalt kasutama.”

Ettevõte on tänaseks enda arendatud, disainitud ja toodetud madala energiatarbega LoRa tehnoloogial põhinevaid veearvesti sensoreid ning tugijaamasid müünud igal kontinendil. Edaspidi on plaanis jätkata erinevate üle maailma toimuvate rahvusvaheliste smart city projektide varustamist Eestis arendatud toodetega. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755