20. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti – kas ikka veel Bitcoini pagulasi tootev riik?

Foto: Pixabay
Eesti on saavutanud Otto de Voodgi juhtumi tõttu negatiivse maine krüptovaluutadega kauplevates ringkondades ja see on kahjustanud ka Eesti kui e-riigi mainet. Kuid meil on ka mõned edukad näited blokiahela tehnoloogia rakendamise kohta ja aeg oleks muuta suhtumist ning selle tehnoloogia ärilised võimalused laialdasemalt kasutusele võtta, kirjutab NJORD advokaadibüroo advokaat ja Tartu Ülikooli doktorant Anne Veerpalu.

28.02 Veebiseminar Blockchain tehnoloogial põhinevad ärimudelid – kas karta või kasutada?“

Loe lähemalt ja registreeru SIIN!

Alles hiljuti meenutati mulle Otto de Voodgi lugu* öeldes, et Otto pole ainus Eestist bitcoinidega kauplemise tõttu „pagendatud“ välismaalane. Öelda, et Otto saatus, mis sai bitcoini ringkondades maailmas kõvasti kajastust pole Eesti mainet rikkunud on vale. Eesti on saanud hobi korras bitcoine Eestis tutvustava ning Rahapesu Andmebüroo (RAB) algatatud menetluse tõttu saavutanud negatiivse maine krüptovaluutadega kauplevates ringkondades ning see on kahjustanud ka Eesti kui e-riigi mainet. Advokaadina kuulen pahatihti negatiivset suhtumist mitte ainult Eesti ametnikelt vaid ka muude ametite esindajatelt, et bitcoin´i äri on must ja halb (ning seega ka kaudselt igasugune blokiahela tehnoloogial põhinev äri, sest bitcoin põhinebki just blokiahela tehnoloogial).

Ehk oleks aeg seda suhtumist muuta nii riigi kui ka eraettevõtja tasemel ja avada end sellele ärilisele võimalusele kasutada blokiahela tehnoloogial põhinevaid rakendusi (sh bitcoini rakendust) ja võrgustikke, et arendada äritegevust, uudseid tooteid ja teenuseid, konkureerida finantstehnoloogia valdkonnas globaalselt või pakkuda uuendusi täiesti uutes sektorites sh nt logistika.

Kes jälgib, see teab, et pea iga päev saabub uudiseid selle kohta kui suure tempoga kasvab blokiahela tehnoloogiaga seotud äritegevus nt Sveitsis. Saksamaalt on käiku läinud ülemaailma laienev Blockchain Hub. Ameerika Ühendriikides on advokaadibüroosid, kelle peamiseks fookusvaldkonnaks on juba viimased viis aastat olnud blokiahela tehnoloogia, New Yorgi osariik annab juba aastaid võimaluse taotleda BitLicensit, Delaware´i osariik arendab osariigi tasemel  välja krüptoväärtpabereid ning nii Austraalias kui UK-s on riiklikul tasemel juba tubli aastake toimetanud töögrupid, kelle eesmärk on leida blokiahela tehnoloogiale mitmeid riigi jaoks vajalikke ja sobilikke rakendusvõimalusi.

Kuna blokiahela tehnoloogia on bitcoini alustehnoloogia, on Eesti maine bitcoini teemal ka ebasoosiv Eesti promomiseks blokiahela tehnoloogia idufirmasid toetava või kutsuva riigina või neid rakendusi arendava riigina. Samas Eesti e-residentsuse meeskond on juba möödunud aastal liitnud oma nõustajate hulka olulisel määral blokiahela tehnoloogia eksperte ning Guardtime´i näol saame näidata ka igihaljast seost blokiahela tehnoloogia rakendustega. Kuid samas ei paista ei FinanceEstonia fintech töögrupi poolt koostatud fintech ettevõtete nimekirjast ega ka Eesti pulbitsevas idufirmade ökosüsteemis kuskilt otsast blokiahela tehnoloogiat kasutavaid idufirmasid (paari üksikut näidet eirates). Kuidas saaks Eesti muuta end „bitcoini pagulasi tootvast riigist“ hoopiski blokiahela tehnoloogia rakenduste pioneeriks?    

___

*Otto de Voodgi loo kohta materjale leiate siit:

Your source of Bitcoins in Tallinn, Estonia,,Estonia Financial Agency Stops Two Year Long Investigation of Bitcoin Trader

Giljotiini alla pandud innovatiivsus: Otto de Voogd vs RAB

Estonia's battle against Otto de Voogd and bitcoin (YouTube'i video)

Artikli autor viib 28.02 läbi veebiserminari 

„Blockchain tehnoloogial põhinevad ärimudelid – kas karta või kasutada?“

Loe lähemalt ja registreeru SIIN!

 

Autor: Anne Veerpalu, NJORD advokaadibüroo advokaat ja Tartu Ülikooli doktorant

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755