Autor: ITuudised.ee • 21. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garage48 Hardware & Arts 2017 lõi nii numbrilisi rekordeid kui pakkus ka kunstilist elamust

CBMS meeskond
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Sel nädalalõpul toimus juba neljas Garage48 Hardware & Arts arendusnädalavahetus. Kõigest 48 tunni jooksul arendati Tartu Ülikooli Füüsika Instituudis kohapeal loodud meeskondades 21 töötavat prototüüpi. Rekordilised 175 osalejat said end proovile panna inseneeria, disaini ning turundusrollides. Võitjaks osutus seade akronüümiga CBMS (Centralized Battery Monitoring System ehk tsentraalne aku monitooringsüsteem), mis jälgib suurte masinaparkide akude seisukorda läbi võrgu.

Garage48 Hardware & Arts 2017 arendusnädalavahetusest võtsid osa juba kolmandat aastat järjest Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse õppurid. Oma ideid tuli teostama koguni 14 kadetti, kelle ideedest valmis 3 militaarkasutuseks mõeldud seadet. Lisaks Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustele aitas Läti ettevõte Mass Portal pikaaegse partnerina osalejate joonistest 3D mudeleid printida. Koguni 15 meeskonda 21-st kasutasid Mass Portali printimisteenuseid, vormides sealhulgas kaasaskantava kaamera kesta ja nutika kalastusujuki korpuse.

Kui Garage48 Hardware & Arts esimestel aastatel oli meeskondade tehnilised ambitsioonid tagasihoidlikumad, siis ürituse korraldusmeeskonna liikme ja Tartu Ülikooli professor Alvo Aabloo sõnul on osalejate professionaalsus kõvasti tõusnud. Sama meelt on ka Garage48 kaasasutaja Priit Salumaa, kes toob eraldi välja lätlastest osalejate nutikad insenertehnilised lahendused.

Pühapäevaõhtusel finaalesitlustel esitati töötavaid füüsilisi prototüüpe audiovisuaalsetest kunstiinstallatsioonidest militaarsete rakendusteni. Rahvusvaheliste meeskondade poolt said arendatud veel multispektraalne kaamera põllukultuuride kasvatamiseks, jalutusteekonna kunstiks joonestamise rakendus, lennujaamade lähistel droone allatulistamist võimaldav sihik, näppe ukse sulgumisel tuvastav seade, koduloomade söötmist reguleeriv kauss koos rakendusega jpt.

Presenteerijatel pühapäeva õhtuseks finaalesitluste jaoks “trenni” teha aidanud filmidirektor ja muusik Hardi Volmer kommenteeris esinejate õnnestumist: “Lõppesitlus oli treeningutega võrreldes üllatavalt heal tasemel ja ühtlaselt tugevad olid rühmad, mida ilmestasid laigulised mundrid. Aga eks see ole ajalooline paratamatus, et enamik vidinaid, millest tavakodanik rõõmu tunneb on algselt olnud sõjaotstarbelised leiutised.”

Nädalavahetuse jooksul arendatud tehnoloogiad olid tänu arvukatele tootedisaineritele pakendatud ka sobivasse disainivormi. Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaani Toomas Tammise sõnul on disainerite ja inseneride vahel sünergia loomine väga tänuväärne. “Ürituse olulisim võlu ja väärtus on erinevate erialade ülimalt forsseeritud koostöö. Garage48 Hardware & Arts loob väga hea aluse erialade koostööst võrsuvaks tooteks juba täiesti uuel ja kaasaegsel tasemel,” sõnas Tammis.

Ürituse sponsorid: Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Tartu Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi meetmetest kaasrahastatav ja EASi klastriprogrammi kuuluv Estronics klaster, Eesti Kultuurkapital, Elisa, Hasartmängumaksu Nõukogu, Tartu Linn, Milrem, Läti Suursaatkond Eestis, Startup Estonia. Toetajad: MassPortal, Eccom, Spark, Spark MakerLab, Rohde&Schwarz, Made By, Latitude59 ja Hedgehog.

Aprillis 2010. aastal alguse saanud Garage48 hackathonide tulemusel on sündinud üle 1000 töötava prototüübi ja mitukümmend edukat iduettevõtet üle terve 4 mandri.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755