Autor: ITuudised.ee • 6. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palo: e-Eesti saab olla vaid nii võimas kui on tema nõrgim lüli

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tutvustamas IKT valdkonna arenguprogrammi tegevussuundade ettepanekuid.
Foto: Aali Lilleorg
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tutvustas täna infotehnoloogia ja kommunikatsiooni valdkonna arenguprogrammi tegevussuundade ettepanekuid, mis on lähtekohaks programmi koostamisel.

„E-Eesti saab olla vaid nii võimas kui on tema nõrgim lüli. Tänases olukorras tähendab see, et peame jõuliselt tegelema kvalifitseeritud spetsialistide nappuse leevendamisega ja IKT oskuste edendamisega,“ ütles minister Palo.

Programmi kontseptsiooni arutelude käigus leidis taas kinnitust, et IKT sektori ettevõtete arengu suurim piiraja on kvalifitseeritud spetsialistide nappus ning Eesti majanduskasvu üheks peamiseks takistuseks selles valdkonnas on tööstusettevõtete mahajäämus oma protsesside digitaliseerimisel. Samuti on soodsate arengutingimuste loomiseks vaja Eesti kui tugeva e-riigi kuvandi säilitamist ja edendamist, lisas minister.

„Nimetatud väljakutsetest lähtuvalt on arenguprogrammi tegevussuundade peamine fookus IKT sektori tööjõupuuduse leevendamine ja Eesti majanduse tootlikkuse kasvatamine läbi tööstuse digitaliseerimise toetamise,“ selgitas Palo.

Ta märkis, et arenguprogrammi üks kaalukamaid algatusi on majanduse arengu jaoks vajalike andmete kogumine ja analüüsimine. „Täna on raske teha majandusarengut toetavaid teadmiste põhiseid otsuseid, kuna alusandmed on ebapiisavad või vananenud. Samuti on otsuste mõju raske hinnata, kuna tagasiside ilmneb ligi 1,5-aastase nihkega. Samas on meil andmed selleks olemas, puudu on vaid platvorm, et saaksime neid ära kasutada.“

Arenguprogrammi tegevussuundade koostamisse andsid lisaks MKM-ile oma panuse Infotehnoloogia Ettevõtete Liit, EAS-i e-residentsuse ja e-Estonia showroom’i tiimid, Riigi Infosüsteemi Amet, IT ettevõtjate ja idufirmadeesindajad.

Arenguprogrammi ettepanek keskendub kokku kuuele tegevussuunale:

Tööstuse digipööreIKT-oskused2000 IT-spetsi projektAndmekaeve paremateks juhtimisotsustekse-Eesti nähtavuse suurendamineSuurandmete avamine Smart City valdkonnas

Vastavalt valitsuse tegevusprogrammile töötatakse IKT valdkonna arenguprogrammi kontseptsioon välja 2018. aasta jaanuariks. Arenguprogrammi eelarve on iga-aastaselt 10 miljonit eurot alates aastast 2018.

Foto: Aali Lilleorg
Foto: Aali Lilleorg
E-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus, ettevõtja Karoli Hindriks ja täna ametisse astunud MKMi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut.
Foto: Aali Lilleorg
ITLi president Anneli Heinsoo ja MKMi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede
Foto: Aali Lilleorg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755