Autor: ITuudised.ee • 7. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Soome moodustavad ühise mittetulundusühingu X-tee arendamiseks

Urve Palo ja Kai Mykkänen
Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
Täna, 7. märtsil, allkirjastasid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ning Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen Eesti-Soome koostöölepingu, mille alusel moodustatakse ühine mittetulundusühing X-tee arendamiseks. Asutatava MTÜ nimeks on Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk Põhjamaade Koosvõimelahenduste Instituut ning see hakkab paiknema Eestis.

Koostööleping allkirjastati Eesti Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidi ja tema abikaasa Georgi-Rene Maksimovski riigivisiidi raames Helsingis. Lepingu poolteks on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Soome Rahandusministeerium. Minister Kai Mykkänen allkirjastas lepingu Soome kohalike omavalitsuste ja riigireformide minister Anu Vehviläineni volitusel.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo: „Eestil on juba praegu Soomega tihe majandusalane koostöö. Ühise mittetulundusühingu asutamine on sõnum, et mõlemad riigid näevad koostööd pikaajalise strateegilise eesmärgina.“ Palo sõnul võimaldab ühine X-tee kiiremat andmevahetust kahe riigi vahel ning seeläbi lihtsustab ka ettevõtjate äritegevust kummalgi pool lahte. „Mul on väga hea meel, et selline algatus on saanud teoks just meie regioonis. Koostöös Soomega on meil võimalik panna alus digitaalsele ühisturule Euroopa Liidus.“

Soome kohalike omavalitsuste ja riigireformide minister Anu Vehviläineni sõnul tähendab ühise mittetulundusühingu moodustamine veel tihedamat koostööd Soome ja Eesti vahel.  “Instituut võimaldab piiriülest koostööd mitmete riikide vahel üheaegselt. Seni on olnud riigipiire ületavad e-tegevused võimalikud ainult kahepoolsete kokkulepetena.”

MTÜ loomine X-tee arendamiseks on vajalik ennekõike tõhusaks ning pikaajaliste eesmärkidega koostööks riikide vahel. Moodustava Instituudi eesmärk on tagada e-riigi infrastruktuuri kvaliteet, jätkusuutlikkus ja mitmepoolse rahvusvahelise koostöö toimimine.

Eesti ja Soome riiklike infosüsteemide tehniline ühendamine X-tee kaudu toimub selle aasta kevadel. X-tee arendamist rahastavad läbi ühise MTÜ Eesti ja Soome riik võrdselt liikmemaksu kaudu. 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot.

X-tee on Eesti e-riigi üks olulisemaid tugisambaid, mille laitmatu ja jätkusuutliku toimimise abil on võimalik tagada riigi infosüsteemi funktsioneerimine. X-tee on infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle „nähtavaks osaks“ on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755