8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Margus Uustalu: tulevikus võiks ettevõtetel olla ainult üks visionäärist IT-töötaja

Levira pilveteenuste divisjoni direktor Margus Uustalu
Foto: Levira
On igati nutikas, kui tulevikus on ettevõttel ainult üks IT-töötaja või juht, kes on pigem visionäär, ja kõik muud protsessid on outsource’itud, ütles Levira pilvedivisjoni juht Margus Uustalu täna toimuval ITuudiste korraldatud konverentsil „Olla pilves või mitte – selles on äririsk“.

Uustalul noppis konverentsipäeva esimesest plokist enda jaoks kaks tähtsat mõtet: esiteks iga ettevõte on praegu IT ettevõte, ja teiseks tõdemus, et IT teenustega ei taha tegelikult keegi tegeleda.

Enda eraettevõtja kogemusest rääkis ta, et ehkki ta tahab, et tema e-mail ja koduleht töötaksid ning tal oleks CRM-i lahendus, ei ole tema jaoks tähtis, kus ja kuidas need töötavad või mis platvormil asuvad. „Igale ettevõttele on parem, kui keegi IT teenuse ära võtab ja nende eest vastutust kannab, sest siis saab ettevõte keskenduda oma ideaalide ellu viimisele,“ ütles Uustalu, kelle arvates annab täisteenuse kasutamine ettevõttele vabaduse oma põhitööd teha ja klientidele kasulik olla.

Ta juhtis tähelepanu, et ükski ettevõte ei võtaks kõiki teenuseid vaid ühe teenusepakkuja käest, sest see oleks meeletu risk. Uustalu sõnul on riskiks ka ettevõtte ootused teenuse kohta: kas need on piisavalt defineeritud, kas SLA tase, mida tagatakse, on piisav ja kas juriidiline pool on kokku lepitud. Või kellele täpselt andmed kuuluvad, ja mis juhtub siis, kui andmed lähevad jalutama.

„Kogu IT täisteenuse või outsource’ingu aluse võimaldajaks on pilvetehnoloogia. See võib olla praegu ebamugav statement, aga Eesti kontekstis minu arvates pilvest tegelikult rääkida ei saa, me küll enda arvates teame, kus ja kelle käes andmed on, aga maailma kontekstis me tihtipeale ei teagi, kus andmed asuvad,“ möönis Uustalu.

Uustalu rääkis, et kui nad olid mõni aeg tagasi Leviras pakkunud avaliku pilve teenust, siis tihtipeale pöördusid kliendid nende poole sooviga saada samasugust teenust nagu Amazonil, aga paremat. Küsimuse peale, et mis peaks parem olema, kas käideldavus, hind või juriidika, siis kõik soovisid paremat hinda, millega ei olnud Levira nõus. "Meie kogemuse põhjal ei saa pilve teenus olla odavam kui enda tehtud teenus."

Autor: Merit Pärnpuu, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755