Maasikas: digivaldkonna arendamine ja andmete vaba liikumine on Eesti eesistumise võtmeteemasid

Matti Maasikas kohtumisel tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni esimehe Jerzy Buzekiga
Matti Maasikas kohtumisel tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni...

8. märtsil toimunud kohtumistel Euroopa Parlamendis kõneles Eesti eriesindaja Euroopa Liidu institutsioonide juures Matti Maasikas peatselt algavast Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise põhilistest valdkondadest ja nende võimalikust arengust. Maasika sõnul tuleb Eesti eesistumist lähiajal tutvustada erinevates Euroopa Parlamendi komisjonides ning see annab võimaluse kuulata ära ka parlamendiliikmete seisukohad ja arusaamad.

Komisjonide esimeeste konverentsi juhi Cecilia Wikströmiga kõneldes puudutati lisaks Eesti eesistumise prioriteetidele ka Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumisega seotud küsimusi. „Läbirääkimiste olulisimaid teemasid on Euroopa Liidu kodanike õiguste kaitsmine, mis tähendab, et Ühendkuningriigis elavatele kodanikele peavad säilima kõik senised õigused,“ ütles Maasikas. Kõneldi ka Euroopa Liidu varjupaigasüsteemi reformimisest ning Wikström andis ülevaate täna avaldatavast raportist, mis analüüsib varjupaigataotlejate ning kaitse saajatega seotud menetlusi ja vastuvõtutingimusi.

Tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni esimehe Jerzy Buzekiga arutati Eesti eesistumisprioriteetide hulka kuuluvat energia- ja digivaldkonda puudutavat seadusandlust, sealhulgas  digitaalse ühisturu ning andmete vaba liikumise edendamise võimalusi. Selle komitee ja Eesti eesistumise prioriteedid langevad täielikult kokku. „Eesti eesmärk nende teemade fookuses hoidmine ja Eesti teeb kõik endast sõltuva, et digitaalne ühisturg toimima hakkaks ning ka digiallkiri võimalikult laialdast kasutamist leiaks,“ kinnitas Maasikas.

Eesti eesistumise prioriteetide hulka kuulub ka avatud ja uuendusmeelse majandusega Euroopa. Kohtumisel rahvusvahelise kaubanduse komisjoni esimehe Bernd Langega kõneldi kaubanduslepingutest kolmandate riikidega ning kaubanduskaitsevahendite ajakohastamisest, et ajakohastada ELi kaubanduse kaitsemeetmete reegleid, eelkõige dumpinguvastast määrust.

Kodanikuvabaduste, justiits- ja siseasjade komisjoni esimehe Claude Moraesega olid kõne all inimõiguste ja rändega seotud teemad, nagu karistusandmete vahetamise süsteem ning privaatsuse ja julgeoleku vahelise tasakaalu leidmine sideandmete säilitamisel.

Kõigil kohtumistel puudutati ka eelseisvaid läbirääkimisi Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise üle. Lahkumisleppe peab ELi poolt heaks kiitma just Euroopa Parlament.

Fotod: https://www.flickr.com/photos/estonian-foreign-ministry/albums/72157677711122004

Osale arutelus

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara