26. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: robotid kaotavad kolmandiku töökohtadest

Foto: Pixabay
Rahvusvahelise auditifirma PricewaterhouseCoopers ehk PwC värskest uuringust selgub, et robotite tõttu kaob nii Suurbritannias kui Saksamaal enam kui kolmandik töökohtadest, kirjutas Äripäev.

Uuringu raportis seisab, et Suurbritannias kaob robotite tõttu 30%, USAs 38%, Saksamaal 35% ja Jaapanis 21% töökohtadest.

Samas tõdevad uuringu läbiviijad, et see ei tähenda automaatselt, et nimetatud riikides töötuse määr oluliselt tõuseks – pigem peavad inimesed hakkama ümber õppima, kuna robotite tulek tähendab uute töökohtade loomise vajadust.

Küll aga on PwC kindel, et naiste ja meeste töökohti vaadates jäävad kaotajaks just viimased. Robotid kahmavad endale 35% meeste töökohtadest ning 26% naiste töökohtadest. Selle põhjuseks on asjaolu, et naised kipuvad töötama rohkem sellistes valdkondades, mis nõuavad sotsiaalset läbikäimist, näiteks hariduses või tervishoius. Nii-öelda meeste töid silmas pidades näib aga, et suurimateks kaotajateks jäävad pigem madala haridustasemega mehed, kuna nende töid on kõige lihtsam robotitele üle anda. Siinkohal võib näideteks tuua nii transpordi kui tootmise.

PwC peaökonomisti John Hawksworthi sõnul peavad siiski nii naised kui mehed õppima olema mitmekesised ning vajadusel ka ümber õppima. “Ei tasu kinni olla stereotüüpides ning keelduda kohandumast,” kommenteeris ta.

Ühtlasi väitis Hawksworth, et just robotid võivad olla tulevikus võtmesõnaks, kui rääkida sooliste barjääride murdmisest. Töösid ei liigitata enam naiste või meeste omadeks, vaid ametikoha saab see, kes on kvalifitseeritum, oskuslikum ning suudab kohaneda oludega kiiremini. Küll aga ei andnud raport vastust sellele, kas selle arvelt võiks tulevikus väheneda ka meeste ja naiste vaheline palgalõhe.

Allikas: Äripäev.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755