Autor: Liina Laks • 16. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google tahab hakata lendavaid tuuleparke ehitama

Foto: Pixabay
Saksamaa suuruselt teine energiakontsern Eon investeerib miljoneid, et katsetada sel aastal Iirimaal nn lendavat tuuleparki, sarnase plaaniga on ka Google välja tulnud, kirjutab Handelsblatt.

Kuigi Iirimaal sel aastal toimuva lendava tuulepargi idee maksumust lehele ei avaldatud, küündib see Handelsblatti andmetel miljonitesse eurodesse. Kuid tulevikus võib see olla tehnoloogia, mis aitaks raha kokku hoida. Lehe analüütikute hinnangul maksab Saksamaal suurte tuuleparkide rajamise üks päev umbes 120 000 eurot ning kui tuulepark rajatakse merre, on hind veelgi krõbedam. Seda küll hiidparkide puhul, kus osade transpordiks läheb tarvis eraldi masinaid.

Seepärast katsetab Eon nüüd lahendust, kus energiat toodaksid droonid ligi 400 meetri kõrgusel. Droonid oleks ühendatud trossiga maapeal asuva generaatori külge. Saksa leht võrdleb tehnoloogiat natuke tuulelohe lennutamisega. Plaan on järgmine: droon sikutaks trossi ja sellest tekiks energia. Eonis ollakse veendunud, et selle tehnoloogiaga annaks oluliselt raha kokku hoida. Samas pole Handelsblatti andmetel selle tehnoloogia teemal veel seadusandjad kokkuleppele jõudnud, nii et isegi kui Iirimaa demonstratsioonipark edukaks osutub, tuleb võib-olla ületada veel bürokraatilikud takistused.

Samas sihivad ka teised ettevõtted uuenduslikku tehnoloogiat: möödunud aasta lõpus osalesid naftagigandid Shell ja naftatootmiseks vajalikke seadmeid tarniv Schlumberger Briti õhu-tuulepargi idufirmas Kite Power Solutionis.

Eoni suurimaks rivaaliks peab Handelsblatt aga USA internetigiganti Google'it. Täpsemalt püüab tema emafirma Alphabet tuuleenergias revolutsiooni tekitada: ta ostis juba 2013. aastal USA tuuleenergiafirma Makani Power ning Alphabet ise väidab, et Makani droonid suudavad tavaliste tuulegeneraatoritega võreldes 50 protsenti rohkem energiat toota ning peale selle kuluvat neil protsessi jaoks 90 protsenti vähem materjali kui tavalise tehnoloogia puhul.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755