Autor: ITuudised.ee • 26. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CERT-EE juht: Eesti võimekus küberkriise hallata on 10 aastaga oluliselt paranenud

Foto: Pixabay
Eestit aastal 2007 tabanud küberründe aastapäevale pühendatud konverentsil „Küberturvalisuse olevik ja tulevik“ meenutatakse täna tollaseid tegevusi ning arutatakse Eesti küberturvalisuse hetkeolukorda ning väljakutseid, rääkis Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonna juhataja Klaid Mägi.

CERT-ee juhi Mägi sõnul ei olnud 2007. aasta küberründed tehnoloogiliselt kuigi keerukad, kuid mastaapsuse ja koordineerituse poolest olid need omas ajas erakordsed.

„Praegune küberohtude olukorrapilt on tehnoloogia arengust ja poliitilisest keskkonnast tingituna märksa kirjum ja keerukam. RIA-l ja meie partneritel tuleb igapäevaselt kokku puutuda üha keerukamate infosüsteemidega, mastaapsemate rünnetega ja rünnatavate platvormide mitmekesisusega ning üha sagedamini ka mugavust ja lihtsust nõudva kasutajaga. Elame ajastul, mil küberkuritegevus on kuriteo toimepanekuks kõige turvalisem viis, mistõttu küberkuritegevus ületab tänaseks kohati füüsilise kuritegevuse mahtusid. Küberründed on kujunenud ka sõjaliste konfliktide lahutamatuks osaks,“ ütles Mägi.

„Võrreldes kümne aasta taguse ajaga on Eesti valmidus küberkriisidega tegeleda kindlasti oluliselt suurem. Oleme loonud rünnete tuvastamise ja kaitsesüsteeme, harjutanud koostööd nii avalike kui eraõiguslike asutustega, oluliselt panustanud tavakasutajate teadlikkuse tõusu ning osaleme mahukas rahvusvahelises koostöös, ikka selleks, et kriisiolukordades paremini toime tulla,“ lisas Mägi.

27. aprillist kuni 18. maini 2007 tabasid Eesti veebilehti ulatuslikud teenusetõkestusründed (DDoS). Ründed algasid riigisektorist, rünnati näiteks riigiportaali eesti.ee ja valitsuse, presidendi, riigikogu ning välis- ja kaitseministeeriumi kodulehekülgi. Hiljem lisandusid ründed haridussektori, meediaväljaannete ja erasektori veebilehtede vastu. Rünnete tõhusale tõrjumisele aitas kaasa Eesti IT-kogukonna hea koostöö ja välispartnerite toetus.

Konverentsi „Küberturvalisuse olevik ja tulevik“ korraldas Riigi Infosüsteemi Amet Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine" Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastusel. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755