Autor: ITuudised.ee • 29. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa esitas TJA-le taotluse jätkusuutlikkuse mehhanismiga liitumiseks

Sami Seppänen
Foto: Andras Kralla
Elisa esitas tehnilise järelevalve ametile taotluse, milles soovib liituda jätkusuutlikkuse mehhanismiga. Mehhanism annab Elisale võimaluse jääda sel aastal kõrvale 15. juunil jõustuvast „Roam like home“ regulatsioonist. Elisa eesmärgiks on vältida nii Eesti riigisiseste mobiilse interneti kasutusmahtude vähenemist ja teenushindade kasvu.

Elisa juhi Sami Seppäneni sõnul annab jätkusuutlikkuse mehhanismi kasutusele võtmine Elisale võimaluse oma klientidele välja töötada EL riikides roamingu kasutamiseks eraldi teenuslahendused ning säilitada seega täna Eestis kehtivate siseriiklike teenuste loogika ja soodsus.

Seppänen märkis, et jätkusuutlikkuse mehhanismiga saavad liituda ainult need operaatorid, kelle mobiilse interneti siseriiklikud hinnad on madalamad Euroopa Liidus kokku lepitud interneti hulgihindadest. „Hulgihind on summa, mille Eesti operaator peab tasuma selle riigi operaatorile, kus tema klient internetti kasutab. Alates selle aasta 15. juunist on hulgihind 7,7 ja 1. jaanuarist 2018 6 eurot gigabaidi eest. Jätkusuutlikkuse mehhanismi kasutusele võtmine võimaldab operaatoril kliendilt hulgihinda roamingus edasi küsida,“ rääkis Sami Seppänen.

Seppäneni selgituste järgi on paljudes Lääne- ja Lõuna-Euroopa riikides mobiilsideteenuste hinnad kordades kõrgemad ja tarbimise mahud kordades madalamad kui Põhjamaades ning Balti riikides. „Kui me ühineksime juba sel aastal täies mahus Euroopa parlamendi roamingu-regulatsiooniga, tähendaks see meie kliendile hindade ühtlustumist ülejäänud Euroopaga ehk mobiilse interneti kasutusmahtude vähenemist ja hindade kasvu. Ja see hinnakasv oleks väga suur,“ tõdes Sami Seppänen. „Kuna põhjapoolsete riikide mobiilsideoperaatorite kliendid kasutavad mobiilset internetti kümme korda rohkem kui lõunapoolsete omad, tähendaks regulatsioon sellisel kujul hinnatõusu just meie klientidele.“

Sami Seppäneni kinnitusel on rändlustasude kaotamine tarbijatele õige suund, kuid seda ei saa teha nii, et innovaatiliste põhjariikide operaatorid, kelle kliendid on usinad internetikasutajad, hakkavad kinni maksma lõunapoolsete riikide veel tegemata investeeringuid. „Näen, et Elisa saab liituda roamingregulatsiooniga alates hetkest, kui operaatorite vahelised hulgihinnad normaliseeruvad ja mobiilse interneti gigabaidi hind on alla ühe euro,“ märkis Seppänen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755