Autor: ITuudised.ee • 2. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis Eesti esimene asjade interneti (IoT) sensor soojusenergia mõõtmiseks

Foto: Nordic Automation Systems
Soojusenergia mõõtmiseks esimese asjade interneti (IoT) sensori Eestis arendasid koostöös välja Nordic Automation Systems ja Fortum, seisis NAS pressiteates.

Nordic Automation Systemsi loodud uued sensorid võimaldavad soojusmõõdikute näidulugemise teha automaatseks oluliselt odavamalt, kui seni kasutatud tehnoloogiad. Efektiivsuse võti peitub uues avatud LoRaWAN standardis, mis võimaldab luua IoT seadmeid nii vee-, elektri-, soojuse- kui ka gaasinäidu lugemiseks.

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) on traadita sidevõrk, mis võimaldab

seadmetel andmete edastamisel kasutada oluliselt vähem energiat. LoRa võrgu olulineeelis mobiilsidetehnoloogiate ees seisneb võimekuses madalate ülalpidamiskuludegatoetada seadmeid suurema leviala ulatuses.

“Kamstrupi lugejatele mõeldud LoRaWANi kauglugemise moodulid lähevad meie klientide

soojusarvestitesse. Selle kaudu hakkame lugema peale energia ka temperatuure,rõhkusid, võimsust jms,“ selgitas Fortum Tartu esindaja Indek Hagu ja lisas, et klient ei pea enam iga kuu ise näite saatma, ettevõte saab sisuliselt reaalajas analüüsida ka soojussõlme tööd ja häirete korral kiiresti reageerida. Soojusvõrku saab monitoorida läbi tarbija mõõtepunktide.

Nordic Automation Systemsi asutaja Viljo Veesaar lisas, et koostöös arendatud soojusenergia mõõtmise sensor teeb energiatarbimise efektiivsemaks ning annab tarbijatele võimaluse saada selgem arusaam energiakasutusest.

“LoRaWANi sidevõrk lubab sarnast kauglugemist nagu me hetkel kasutame (Ethernet, GSM) kuid lisaboonusena saame (pikema) sõltumatuse välistest toiteallikatest. Lugemid salvestatakse kauglugemismoodulisse, mis garanteerib meile ligi 100% andmete kättesaamise,“ selgitas Hagu.

Samuti ei tasu unustada ka kuluefektiivsust, kuna puuduvad GSM-sidele omased

võrgutasud. Isegi privaatsagedusele minnes saavad Fortumi klientide püsikulud olemaoluliselt madalamad, kui kasutada mõnda mobiilsideoperaatorit.

Aasta lõpuks installeeritakse Fortum Tartu klientide soojusarvestitele 300-400 sensorit.

LoRaWANi võrk võimaldab kasutada kuni 10-aastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel. Võrk lubab sideühendust ka maa all ning muudes raskesti ligipääsetavates kohtades.

Näiteks võimaldab LoRaWANi sensor anda enneaegselt märku kui kogumismahuti või

septik on täitunud maksimum piirini. LoRaWANi võrgus töötava sensori aku kestab aastaid ning see töötab madala energiakuluga. 

Nordic Automation Systems (NAS) on juhtmeta telemaatika ja sensor-tehnoloogia

valdkonnas tegutsev Norra-Eesti ettevõte, mis pakub rahvuvahelise IoT-standardile

LoRaWAN™ vastavaid vee-, temperatuuri-, elektri jm. sensoreid, võrgu tugijaamasid ja

lahendusi. Ettevõttel on tootmisüksus Kuressaares, kus toodetud LoRaWAN võrgus

töötavaid seadmeid on edukalt müüdud rohkem kui 24 riigis üle maailma. NASi partner

Eestis on telekommunikatsiooni- ja IT infrastruktuuri ettevõte Levira, kellega koostöös

pakutakse asjade interneti (IoT) teenuseid. 

Fortum on rahvusvaheline puhta energia ettevõte, mille tegevusvaldkonda Eestis

kuuluvad peamiselt kohalikel taastuvatel kütustel põhinev soojus-ja elektrienergia

koostootmine, soojuse jaotus ja müük ning tõhusate ja nutikate energialahenduste

pakkumine klientidele. Fortumi kontserni Eestis kuuluvad Fortum Tartu Grupi ettevõtted ja

Fortum Eesti AS.

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755