8. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui palju maksavad praktikantidele maailma tippettevõtted?

Foto: Pixabay
Glassdoori hiljutisest uuringust selgub, et Facebookis praktikal käinud teenivad kuus kaks korda enam kui USAs keskmiselt.

Selgub, et Facebook on Ameerika Ühendriikides kõige heldem praktikantidele palgamaksja. Üldse näib, et just tehnoloogiafirmad on ses osas esirinnas – Glassdoori raportile viidates on esiviisikusse ära eksinud vaid naftafirma Exxon Mobil, mis maksab igakuiselt oma praktikantidele veidi enam kui 6500 dollarit. Edetabeli liider Facebook tasub aga 8000 dollarit. Võrdluseks, USAs on keskmine palk umbes 4000 dollarit. 

Glassdoor pani ritta 25 ettevõtet ning arvestas sealjuures 12 kuu keskmist praktikandile makstud töötasu. Selgub, et esikümnesse mahtus kaheksa tehnoloogiaettevõtet.

Mõneti ehk üllatavana tundub, et pankade poolt praktikantidele makstav töötasu ei ole ligilähedalgi sellele, mida maksavad tehnoloogiaettevõtted. Glassdoori uuringut vaadates selgub, et kõige heldem on pankadest Deutsche Bank, mis maksab kuus praktikandile 4640 dollarit, järgneb Bank of America 4570 dollariga.

Sarnaseid uuringuid on tegelikult tehtud varemgi. Rodney Folz reastas möödunud aastal Silicon Valley praktikantide suhtes kõige heldemad ettevõtted ning toonagi jõudsid näiteks Facebook ja Yelp kõrgetele kohtadele. Folz kogus andmeid läbi Google’i küsitluse, mille saatis erinevatesse suuresse tehnoloogiaettevõtetesse laiali. Vastas kokku üle 500 inimese. Kuigi seda on põhjapanevate järelduste tegemiseks väga vähe, on märkimisväärne, et Folzi uuringu tulemused kattuvad suures osas Glassdoori omadega.

Erinevalt Folzi uuringust on Glassdoor kaasanud teistes valdkondades tegutsevad ettevõtted, näiteks eelpool mainitud Exxon Mobili. Viimase puhul näitas Glassdoori uuring, et praktikandid peavad Exxoni puhul meeldivaks just selle professionaalset töökeskkonda ning põhjalikkust ja sihikindlust ettevõtte arendamisel.

Maksavad ka lisatasusid

Lisaks maksavad paljud ettevõtted praktikantide elamis- ja reisikulutused kinni. Folzi eelmise aasta uuringust selgus näiteks, see summa jäi vahemikku nullist 10 500 dollarini. Uuringu põhjal oli heldeim praktikantide toetaja Twitch, mis maksis toetust üle 10 tuhande dollari. Samas näiteks PayPal ei maksa lisatoetuseks sentigi.

Google, mis on valitud ka üheks maailma ihaldusväärsemaks tööandjaks, maksab praktikantidele aga 6666 dollarit palka ning lisaks 9000 stipendiumit. Kui Twitch on makstavat summat kinnitanud, siis Google praktikantidele makstava summa kohta kommentaare jaganud pole.

Folzi uuringust selgus ka, et kui üldiselt tahavad töötajad oma palga osas läbi rääkida, siis üldjuhul tippettevõtete osas ollakse rahul sellega, mida makstakse. Kuigi tegu on kopsaka kompensatsiooniga, leiab Folz, et värskeid praktikante kannustab tööle pigem vastutus, mis neile kohe esimestel päevadel laskub.

USA esikümme:

Facebook 8000 dollarit

Microsoft 7050 dollaritExxonMobil 6500 dollaritSalesforce 6450 dollaritYelp 6400 dollaritBloomberg LP 6400 dollaritApple 6400 dollaritAmazon 6400 dollaritVMware 6050 dollaritYahoo 6050 dollarit

Allikas: Äripäev

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755