Autor: ITuudised.ee • 10. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starman ja Elisa avasid uuendusliku 10G optilise võrgu

Starmani tehnoloogiadirektor Jaanus Erlemann
Foto: Rasmus Kooskora
Starman ja Elisa avasid 10. mail Eestis uue põlvkonna fiiberoptilise 10G võrgu, hakates koostöös Nokiaga esimese operaatorina Euroopas pakkuma 10G EPON tehnoloogial põhinevat ülikiiret internetiühendust.

“Maailma juhtiva võrgulahenduste pakkuja Nokia tehnoloogial põhineva uue põlvkonna võrguga oleme valmis pakkuma sümmeetrilist internetiühendust kiirusega kuni 10Gbps,” ütles Starmani tehnoloogiadirektor Jaanus Erlemann. “Uus tehnoloogia annab võimaluse arendada võrku lähtudes klientide homsetest vajadustest ning teha seda operaatori vaates efektiivselt ja sobiva hinnastamismudeliga.”

Tallinnas Euroopa esimese 10G optilise võrgu ametlikult avanud majandus- ja taristuminister Kadri Simson ütles, et tal on väga hea meel, et Eesti ühiskond ja ettevõtted oma uuendusmeelsuses on Euroopas esirinnas. „Ajal, kui paljudes Euroopa riikides on internetiteenuse miinimumtaseme ootuseks seatud 30Mbps, on see Eestis juba igapäevane ning me oleme valmis järgmiseks sammuks, pakkudes esimesena Euroopas kodukasutajatele internetikiirust kuni 10Gbps.”

Kelly Sildaru ja majandus- ja taristuminister Kadri Simson
Foto: Rasmus Kooskora

Starman alustas Erlemanni sõnul järgmise põlvkonna võrgu arendustöödega 1,5 aasta eest vaatega ennekõike Starmani eraklientidele, ent uus Nokia 10G EPON tehnoloogial põhinev võrk vastab nii era- kui äriklientide vajadustele järgnevaks 10-15 aastaks.

“Meie kogemus oma võrgu uuendamisel ning optikalahenduse väljaehitamisel kujuneb kindlasti väärtuslikuks õppetunniks ja suunanäitajaks ka teistele Euroopa turgudele ja sealsetele kaabeloperaatoritele,” lausus Erlemann.

“Uus 10G võrk on nurgakiviks ka ühisettevõtte äriklienditeenuse kiirele ja plahvatuslikule laiendamisele Eestis ning seda koos valmisolekuga pakkuda sobivat baasi ka erinevatele 4G- ja 5G-lahendustele,” ütles Elisa juhatuse liige ja tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.

Nokia kaabelside suuna tegevjuhi Mark Klimeki sõnul on uue võrgu avamine märgiline samm ka Nokiale, kuna tegemist on USA ja Kanada kõrval esimese riigiga Euroopas, kus 10G EPON tehnoloogial põhinev võrk on kasutusele võetud.

“Nokia 10G EPON võrk annab kiudoptika tehnoloogiale tuginedes suurima mahutavuse, mis vastab ka täna alles katsestaadiumis olevatele uutele teenustele, nagu näiteks asjade internet, 8K videoedastus või mitmesugused virtuaal- ja liitreaalsuse lahendused,” lausus Klimek. “Fiiberoptilise võrgu viimine lõppkasutajani on kogu maailma telekomiekspertide ühine seisukoht ja tulevikunägemus ning Starman valis kõige sobivama ja tulevikukindlama lahenduse.”

Erlemanni sõnul näitab internetikasutamise statistika, et Starmani võrgu igas punktis täna klientidele Eestis pakutav kiirus kuni 500 Mbps vastab ka kõige nõudlikuma kasutaja vajadustele. Uue tehnoloogia kasutuselevõtmisega kindlustab Starman oma positsiooni ühe juhtiva internetiteenuse pakkujana Eestis.

Kuidas edasi?

Kolmapäeval Tallinnas majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni ning vigursuusataja Kelly Sildaru poolt avatud 10G EPON võrgu väljaarendamisel keskendub Starman esimeses järjekorras suurema tarbijatearvuga linnadele ehk Tallinnale ja Tartule. “Uusarendustena valmivates majades ehitame loomulikult välja 10G võrgu,” lisas Erlemann.

Starman on seadnud järgmise viie aasta sihiks jõuda 10G võrguga 40 protsendini oma võrgus olevatest kodudest Eestis tervikuna ja 60 protsendini Tallinnas. Võrgu laiendamisel lähtutakse Erlemani sõnul kujunevast turusituatsioonist ning kliendivajadustest.

Oma 10G võrgus hakkab Starman oma klientidele pakkuma sümmeetrilist internetiühendust. Eriti nõudlikel klientidel on võimalus tellida kiirusi kuni 10Gpbs.

Otseülekanne esimeste 10G võrgu kasutajate, tehnoloogiaajakirjanike Veiko Tamme ja Hans Lõugasega. Fotol on näha nende kodudes saavutatud internetiühenduse kiirused.
Foto: Rasmus Kooskora
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755