Autor: ITuudised.ee • 11. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilifirma tahab inimeste asukohaandmeid riigiga jagama hakata

Foto: Raul Mee
Eesti riik saaks suurandmeid ning selle ühe osana ka mobiilikasutajate liikumismustreid analüüsides luua palju efektiivsema kommunaal- ja transpordisüsteemi, märkis Tele2 juht Argo Virkebau.

„Suurandmete (big data) analüüs muudab riigi oluliselt efektiivsemaks ja alandab lõpptarbija jaoks teenuste hindu. See on kasutamata potentsiaal linnaruumi, transpordi, e-riigi, koolivõrgu ja logistikasektori arendamisel,“ ütles Virkebau. 

Tema sõnul saaks riik oluliselt raha kokku hoida, kui otsused baseeruksid analüüsil, mis näitaks, kuhu on vaja raudteed, kultuurikeskust, riigigümnaasiumi või millal peaksid sõitma bussid ja praamid. „Nii jääksid ära praegused vaidlused riigireformi, Rail Balticu ja Tartu-Tallinna maantee neljarealiseks ehitamise üle,“ lisas Virkebau.

Seoses asjade interneti arenemisega muutub tema arvates andmeanalüüs järjest olulisemaks, sest asjad toodavad andmeid rohkem kui kunagi varem ja praegu tehakse küll palju mõõtmisi, aga nende tulemused on kasutamata.

Virkebau sõnul saaksid telekommunikatsioonifirmad inimeste anonüümsed liikumismustrid riigile kasutamiseks anda. “Ka inimesed ise saavad tulevikus oma liikumisandmeid jagada, et paremaid ja sobivamaid teenuseid saada. Näiteks kui jagada liikluskindlustusega oma sõiduharjumusi, võiksid tasakaalukad liiklejad oma kuumakse soodsamaks kaubelda,” rääkis ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755