Autor: ITuudised.ee • 17. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA testib riigitöötajate küberteadlikkust

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) küberturvalisuse valdkonna juhi Toomas Vaks
Foto: RIA.com Marketplaces OÜ
Sel nädalal annab Riigi Infosüsteemi Amet riigiasutustele üle digitaalse õppekeskkonna, mis testib ja parandab riigitöötajate teadmisi virtuaalmaailmas.

Koostöös IT-ettevõttega CybExer Technologies väljatöötatud digitestis pannakse inimesed vastamisi reaalsest elust pärit olukordade ja tõestisündinud juhtumitega, et parandada lihtsate ja mänguliste testide abil nende teadlikkust ja küberkäitumist.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) küberturvalisuse valdkonna juhi Toomas Vaksi sõnul on oluline, et riigi toimimiseks vajalikud infosüsteemid oleksid turvalised ning kodanikke teenindavad ametnikud vajalike teadmistega.

„Turvalisuse aluseks on infosüsteemide kasutajate teadlik ja riske arvestav käitumine. Kolmeosalise e-õppekeskkonna abil saame testida riigitöötajate teadmisi ning neid vajadusel parandada. Samuti anname tagasisidet testi läbimise kohta nii töötajale kui ka asutusele,“ ütles Vaks.

Digitesti loonud CybExer Technologies juhatuse liige Janek Gridin leiab, et hiljutine lunavararünnakute laine maailmas tõestab väga ilmekalt, kui oluliseks on muutunud igapäevane küberhügieen ehk oskus ära tunda ja kaitsta ennast ohtude eest, mis meid läbi e-posti või interneti varitsevad.

“Lunavaraviirus sihib lihtsaid inimesi, et läbi nende pealtnäha tühiste eksimuste rünnata juba elutähtsaid süsteeme. Seetõttu võib mõne üksiku inimese nõrgast paroolist, tundmatu faili allalaadimisest või mõtlematust käigust netis sõltuda sõna otseses mõttes paljude inimeste elu. RIA otsus CybExeri testplatvorm riigiasutustes laialdaselt kasutusele võtta, et selle abil parandada Eesti ELi eesistumiseks valmistuvate tuhandete riigiametnike küberhügieeni, on meie jaoks suur tunnustus,“ ütles Gridin. 

Kui täna hakkavad õppekeskkonda kasutama riigiasutused, siis tuleviku vaates soovib RIA, et selline keskkond oleks kättesaadav ka koolides, et tõsta juba varakult noorte käitumisharjumusi arvutitemaailmas.

Allikas: Riigi Infosüsteemi Amet

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755