25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siemens tutvustas IoT operatsioonisüsteemi MindSphere

Foto: Siemens
Siemens tutvustas tehnoloogiakonverentsil Latitude59 edasiarendust pilvepõhisest asjade interneti (IoT) operatsioonisüsteemist MindSphere.

Siemens Eesti juhi Ats Alupere hinnangul on tootmisettevõtete olulisim väljakutse täna efektiivsuse suurendamine, samal ajal reageerides operatiivselt ka tarbijate muutuvatele nõudmistele. „IoT avab tööstuses uued võimalused, ühendades omavahel kogu ettevõtte masinapargi ja seadmed, võimaldades töödelda suuri andmehulkasid kiiresti ja tõhusalt, optimeerides tootmisprotsessi, tõhustades kontrolli, panustades oluliselt toodete arendamisse ja äri kasvu,“ selgitas Alupere

MindSphere’i näol on Alupere sõnul tegemist operatsioonisüsteemiga, mis ühendab päris asjad ehk niinimetatud raua digitaalmaailmaga.

Siemensi müügi- ja andmeteenuste juhi Ilmari Veijola sõnul on võib MindSphere puhul tuua paralleele meie igapäevase nutitelefoni kasutusega. ”Kui inimesel on kohtumine näiteks kesklinnas, siis tänapäeval teab nutitelefon talle öelda, millal on vaja lahkuda ning soovitab kiireima teekonna. Need soovitused ja teadmine põhineb läbitöödeldud andmetel, mis on kogutud teede, ummikute ning kauguse ja paljude muude detailide kohta. Sarnaselt toimib MindSphere tööstusettevõtete kasuks – kui kunagi pidi operaator teatud toiminguteks masina seisma jätma, siis IoT platvormi kaudu võib kõiki parameetreid jälgida live-s ja vastavalt teostada toiminguid ilma protsessi seiskamata,” sõnas ta.

Vigade ja probleemide tuvastamiseks on Veijola sõnul MindSphere’s mitmeid võimalusi – näiteks kõrvutades kindlaid piirväärtusi andmetega, mis on kogutud sarnastelt masinatelt üle maailma või kasutades ’digitaalset kaksikut’, mille simulatsioon näitab, kuidas seade töötama peaks. Kogutud andmed annavad ülevaate hetkeolukorrast ning nende analüüsi tulemusena jagatakse soovitusi olukorra kiireks lahendamiseks või protsessi tõhustamiseks ja parendamiseks.

Alupere sõnul on MindSphere puhul tähtis roll ka start-up’idel, kes moodustavad operatsioonisüsteemi pideva arengu seisukohalt olulise ökosüsteemi. Partnerid võimaldavad MindSphere’il pakkuda terviklikke IoT lahendusi ning teenust, mis orienteerub klientide vajadustest. Koostöös partneritega alustab Siemens 2017. aasta sügisel ka ülemaailmset start-up programmi „MindSphere Rocket Club“, kus antakse silmapaistvatele start-up’idele võimalus MindSphere’i arendamisesse panustada.

MindSphere'il on suur hulk rakendusi, nagu näiteks MindSphere operatsioonisüsteem „Drive System Analyzer“, mis võimaldab läbi andmeanalüüsi tuvastada jõuülekande varase staadiumi kahjustusi või „KeepSecure!“ automaatika ja kontrollsüsteemide haldamise tööriist, mis võimaldab tuvastada võimalikke ohte, turvarikkumisi ning muid anomaaliaid kiirelt ja efektiivselt ning teeb ettepanekuid, kuidas turvalisust parandada.

Siemens on rohkem kui 165 aastat tagasi asutatud juhtiv energiatõhusate ja ressursisäästlike tehnoloogiate tootja, mis keskendub elektrifitseerimisele, automaatikale ja digitaliseerimisele. 2016. aastal oli Siemensi käive 79,6 miljardit eurot ning puhaskasum 5,6 miljardit eurot. Ettevõte tegutseb enam kui 200 riigis ning pakub tööd enam kui 350 000 inimesele üle kogu maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755