Autor: Aali Lilleorg • 29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti 10G-võrguarendus tituleeriti Londonis globaalseks innovatsiooniks

Jaanus Erlemann ja Kristi Reiland
Foto: Global Telecom Business Awards
Viimase aasta vältel paljude tehnoloogiamaailma ekspertide hulgas nn case study’na palju tähelepanu saanud Starmani 10G internetiühenduse arendus pälvis möödunud nädalal Londonis Euroopa telekommunikatsioonimaailma mainekal Global Telecom Business Awards konkursil aasta võrguinfrastruktuuri innovaatori tunnustuse.

Starman ja Nokia alustasid 10G EPON tehnoloogial tugineva järgmise põlvkona fiiberoptilise võrgu arendamistöödega 2015. aasta lõpus ja 2016. suvel käivitati Euroopas esimese sel tehnoloogial põhineva võrgu laborikatsetused ja äriarenduse tasuvusuuringud.

“Juba aasta eest pöördusid nii meie kui Nokia poole väga paljud telekomisektori analüütikud teistelt Euroopa turgudelt küsimustega, milline on meie business case ja kas tegemist on nö “maineprojektiga” või on siin tõesti all ärilised arvutused,” lausus Starmani tehnoloogiadirektor Jaanus Erlemann. “Veel tihedamaks muutusid sellised kontaktid sügisel, kui tegime laboritingimustes Euroopa koduse internetiühenduse kiirusrekordi – 8416 Mbps – ning andsime teada oma otsusest alustada 10G võrgu ehitustöödega.”

Teiste operaatorite huvi 

Erlemanni sõnul on seejärel telekomisektori tunnustatud konverentsid ja oma ala eksperte-analüütikuid koondavad kongressid nii Euroopast, Ameerikast kui ka Aasiast kutsunud Starmani oma kogemust teiste operaatoritega jagama, kes samuti oma arendus- ja investeeringuplaane teevad.

“Eelmisel teisipäeval pälvis Starman oma kaabeloperaatorite äri- ja tehnoloogiamudelit murdva (disruptive) strateegilise otsuse ja kava eest Londonis telekomisektori tippe koondaval Global Telecoms Business Awards galal võrguinfra innovaatori auhinna –samas kategoorias pärjati näiteks ka ligi 20 aastat ehitatud maailma pikima raudteetunneli ja kokku ligi 12 miljardit eurot maksnud Gotthard Base Tunnel kommunikatsioonide rajamist,” kirjeldas Erlemann. 

Erlemanni sõnul tunnevad Starmani ja Nokia koostöö vastu huvi väga paljud suurte tehnoloogiafirmade ja telekomioperaatorite ärijuhid, analüütikud ja tehnotrendide analüütikud.

“Telekomiäri on üheltpoolt väga globaalne, kuid on ka väga selgelt regionaalse suunitlusega üritusi ja konverentse, kus nii operaatorid kui ka tarnijad omavahel tihedalt suhtlevad. Koostöö Nokiaga pälvis nädalapäevad varem tähelepanu ka Ameerikas, kus meid tunnustati valdavalt Ameerika turule keskendunud konkursil “Leading Lights”,” kirjeldas Erlemann. “Sellistelkonkurssidel suurus ei loe. Loevad ideed ja uuenduslikud mõtted – meie Eesti ettevõttena seisame samas reas konkursilt mitu erinevat nominatsiooni pälvinud telkohiiglastega nagu näiteks BT, Vodafone või Huawei.”

Eesti turg kui startup

Erlemanni sõnul annavad erinevad tunnustused ja telkosektori suurte tegijate huvi Eesti 10G projekti vastu huvi tunnistust sellest, et internetiajastul pannakse innovatsiooni ja uudseid lahendusi tähele sõltumata maailmanurgast ning ettevõtete suurusest.

“Maailma mõistes oleme meie siin Eestis justkui startup oma turu suurusest ja mahtudest lähtuvalt. Kui aga mõelda äristrateegiale uuenduslikust võtmest, sealjuures saada tuge ühelt poolt e-Eesti väga positiivsest kuvandist ning teisalt ka selliselt suurelt tehnoloogiaarendajalt nagu Nokia, siis suudame ka Eestist viia teistesse riikidesse uuenduslikkust ja ehk ka oma väikesel viisil maailma muuta,” lisas Erlemann. 

Starman osaleb sellistel rahvusvahelistel konkurssidel hea meelega, eriti kui otsepöördumise teel sinna kutsutakse. "Tegemist on sisuliselt ainsa võimalusega saada otsest ja konkreetset tagasisidet oma tegemistele. Seda eriti olukorras kus oled teerajaja rollis," lausus Erlemann. "Koduturul võib ju koos konkurentidega üksteisele õlale patsutada, aga Sinu tegelik sisu ja väärtus kaalutakse rahvusvahelisel tasandil." Austini ja Londoni auhinnagaladel tuli Erlemanni sõnul rohkelt anda vastuseid küsimusele, mis Starmanil järgmisena plaanis on. "Ja kuuldes esmast tagasisidet, siis võiks konkursside korraldajad meile ka järgmisel aastal mõned auhinnad broneerida."

GTB Awards 2017 tunnustas telekomisektori parimaid ja uuenduslikumaid projekte kokku viies kategoorias – infrastruktuur, tarkvara ja rakendused, B2B teenused, klienditeenindus ja teenuste hulgimüük. Auhinnad anti pidulikul galaõhtusöögil võitjatele kätte 23. mail Londonis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755