Autor: ITuudised.ee • 15. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-firma tegi Energiaagentuurile üleilmset kliimapoliitikat mõjutava rakenduse

Martin Leet
Foto: Erakogu
Eesti üks suuremaid tarkvarafirmasid Helmes tegi rahvusvahelisele Energiaagentuurile energiaandmete haldus- ja müügiplatvormi, mida kasutatakse nii maailma naftahindade kui kliimakokkulepete kujundamiseks.

Helmese tiimijuhi Martin Leeti sõnul koondab rakendus üle maailma energiakandjaid puudutava statistika, mida kasutavad suured naftariigid ja organisatsioonid nii poliitikate kui hindade loomiseks. “Uus rakendus on senisest täpsem ja kiirem ning võimaldab luua efektiivsemat energiapoliitikat. Näiteks kasutatakse meie süsteemi kogutud andmeid üleilmsete kliimakokkulepete kujundamiseks,” rääkis Leet.

“Lisaks riikidele kasutavad rakendust ka erasektor ja energiaettevõtted. Selle põhjal tehakse turuanalüüse, mis mõjutavad energiakandjate hindasid päikeseenergiast kivisöeni. Samuti hinnatakse näiteks süsihappegaasi paiskamist atmosfääri eri energiasektorite poolt,” ütles Leet. 

Tema sõnul arendab Helmes praegu süsteemi järgmist osa, mis võimaldab erinevatel organisatsioonidel energiaandmeid lihtsalt kätte saada ning nende andmete müügi pealt teenib Energiaagentuur ka päris suurt raha. "Kui Energiaagentuur teenib andmete vahendamisest tänu paremale keskkonnale näiteks kümme protsenti rohkem käivet, siis on nad kordades arendusele kulunud eelarve juba tagasi teeninud,” ütles Leet.

Helmes võitis Energiaagentuuri rahvusvahelise hanke ning neid teenindab 7-liikmeline eestlastest koosnev meeskond.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on energiaküsimustega tegelev valitsustevaheline organisatsioon peakorteriga Pariisis. Tegemist on Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) autonoomse organisatsiooniga, mis loodi 1974. aastal ajendatuna globaalsest naftakriisist. IEA esialgne roll oli koordineerida vastumeetmeid võimalikele naftatarnete häiretele, vahendada infot nafta- ja kütusevarudest ning analüüsida olukorda rahvusvahelisel energiaturul. Tänaseks on IEA tegevus laienenud ning see hõlmab ka energiajulgeoleku, energiaefektiivsuse ja keskkonna küsimusi laiemalt, samuti energeetika innovatsiooni- ja tehnoloogiaalast koostööd. Eesti on Energiaagentuuri liige 2014. aastast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755