Autor: ITuudised.ee • 18. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avati tasuta dokumendibaas idufirmadele

Dokumentide tutvustaminse start-up'idele
Foto: Gleb Maltsev
Eesti juhtivad advokaadid panid kokku dokumendibaasi idufirmadele, et muuta Eestit startup riigina veelgi atraktiivsemaks. Kokku sisaldab dokumendibaas 15 tasuta allalaetavat dokumenti, mida idufirmad oma tegevuse alustamisel ja esimeste investorite kaasamisel vajavad.

Pakett sisaldab järgmisi lepingupõhjasid: asutajate leping, tööleping, juhatuse liikme leping, optsioonileping, intellektuaalomandi üleandmise kokkulepe, konfidentsiaalsusleping, ärinõustajaga sõlmitav leping, term sheet investeeringu kaasamiseks, konverteeritava laenu leping, investeerimisleping, osanike leping ja põhikiri.

Dokumendibaas pandi kokku Startup Estonia ja Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni (EstVCA) õiguskomitee ühistööna ja see on alates sellest nädalast kõigile tasuta kättesaadav aadressil http://startupestonia.ee/resources.

Startup Estonia juhi Mari Vavulski sõnul on tegemist suure sammuga Eesti startup keskkonna veelgi atraktiivsemaks muutmisel. „Korrektsed lepingud ja dokumentatsioon on sageli idufirma loomisel asi, millega jäädakse hätta, sest teadmisi ja oskusi selles vallas napib. Õigusnõustajate kaasamiseks jääb algfaasis ressursse väheseks ja seetõttu ei ole idufirma õiguslik tagatuba kõige paremas korras. Nüüd on aga valdkonna kogemusega juristid kõik olulisemad lepingud ühiselt kokku pannud, need on tasuta kättesaadavad ja arvestavad ka maailmapraktikat,“ tunneb Vavulski heameelt. 

EstVCA õiguskomitee juhi ja lepingute ühe põhiautori Antti Perli sõnul valmistati projekti ette pea aasta aega. „Võtsime töö põhjalikult ette ja koostöö erinevate õigusnõustajate vahel oli väga hea sünergiaga.“ Tema sõnul peaks startupide standardsete õigusküsimuste lahendamine Eestis muutuma oluliselt efektiivsemaks, kui see seni on olnud. „Lähtusime dokumendipaketi koostamisel maailma, peamiselt USA ja UK parimatest praktikatest. Nüüd teeme dokumendid kõigile avalikuks ja ootame turuosalistelt võimalikult laiapõhjalist tagasisidet. Need dokumendid ei saa kunagi lõplikult valmis, kuna turupraktika muutub ajas ning saame iga päevaga uut kogemust reaalsetest tehingutest ja olukordadest – selle alusel soovime ka dokumente regulaarselt muuta ja täiendada,“ lisas ta.

Dokumentide näidiste ettevalmistamisel osalesid EstVCA õiguskomitee liikmed Antti Perli (Ellex Raidla), Kristel Raidla-Talur (Cobalt), Maivi Ots (Eversheds Sutherland), Toomas Prangli (Sorainen), Valter Võhma (Hedman Partners), Kuldar-Jaan Torokoff (FORT), Ulla Helm (Glimstedt) ja Ergo Blumfeldt (TRINITI). 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755