18. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonia kaevandus sai mobiilside

Foto: Eesti Energia
16. juunist toimib Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Kaevanduste Estonia kaevanduses mobiilside, mis aitab tõsta tööohutust ja suurendab kaevandamisprotsesside efektiivsust.

“Tehnoloogiate arendamine ning digitaalsete ja telekommunikatsiooni lahenduste rakendamine tootmisprotsessides aitab kaevandusel suurendada efektiivsust. Seeläbi paraneb ka Eesti Energia konkurentsivõime, sest põlevkivi omahinnast sõltub omakorda elektri ja õli omahind. Kolmanda põlvkonna ehk suure andmesidekiirusega mobiilside toimib kaevanduses igal pool, kus käib aktiivne kaevandamistöö. Mobiilsidega on kaetud vahemaa pikkusega ligi 40 kilomeetrit,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Projekti mõju kaevanduse tööle on märkimisväärne. „Kui varem kulus palju väärtuslikku aega kaevandamistööde käigu, tööohutuse või seadmete seisukorda puudtava informatsiooni edastamiseks ning kiire reageerimine oli pärsitud, siis täna on olukord muutunud – saame vajaduse tekkimisel koheselt reageerida. Nii tõhustuvad tootmisprotsessid ja kasvab ka tööohutuse tase,“ selgitas Enefit Kaevanduste juhatuse esimees Ahti Puur.

Telia Eesti tehnoloogia üksuse direktor Kirke Saar kinnitas, et kaevandusse loodava mobiilside lahenduse näol on tegu Eesti mastaabis ainulaadse projektiga. „Estonia kaevanduses alustati mobiilside testimist 2015. aastal ja katsete tulemused olid niivõrd head, et lubavad täna kogu kaevandusala hõlmava süsteemi välja ehitada. Lisaks kõne- ja andmeside pakkumisele on lahendatud ka tööohutuse seisukohalt väga oluline töötajate ja tehnika positsioneerimine,“ lisas Saar.

Mobiilside maa all jääb kättesaadavaks ka kaevefrondi liikumisel. Kõik mobiilsidet tagavad seadmed on liigutatavad. Valgusoptilise kaabli kogupikkusega 45 km ehitas välja Eesti Energia tütarettevõte Enefit Solutions. Antennivõrgu projekteeris Boftel ja paigaldas Ericsson. Tugijaamade paigaldusega tegeles Telia. Projekti kogumaksumus on ligikaudu 150 000 eurot.

Ida-Virumaal asuv Estonia kaevandus on teadaolevalt maailma suurim põlevkivikaevandus, mille mäeeraldise üldpind on 141 km2. Suuruse poolest on see võrreldav Tallinna linnaga. Estonia kaevandus tootis 2016. aastal 8,2 mln tonni põlevkivi, andes Enefit Kaevanduste põlevkivitoodangust ligikaudu 62%. Estonia kaevandus annab tööd kokku 1300 inimesele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755