3. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas nutitelefonid teevad meid rumalamaks?

Foto: Pixabay
Texase Ülikooli teadlaste uuringust selgub, et nutitelefonid mõjutavad keskendumisvõimet ja kipuvad tähelepanu kõrvale juhtima.

Uuringu tarbeks tegid teadlased eksperimendi, kus jaotasid katsealused kolme gruppi. Üks grupp sai nutitelefoni hoida enda lähedal kontorilaual ekraaniga vastu lauda, teise gruppi kuulujad panid nutitelefoni endale kas taskusse või käekotti ning kolmandasse gruppi kuulujad pidid nutitelefoni panema hoopis teise tuppa.

Seejärel anti katsealustele arvutis lahendada erinevaid ülesandeid, mis nõudsid keskendumist, tähelepanuvõimet ja eeldasid, et katsealune jätab erinevaid kujundeid või mustreid meelde. Lisaks lahendasid katsealused ka matemaatilisi ülesandeid. Pärast ülesannete lahendamist küsiti kõigilt katsealustelt, kuidas nutitelefon mõjutas nende keskendumisvõimet ja kas neil tekkis vahepeal huvi oma telefoni kiigata.

Seejärel võrdlesid eksperimendi tegijad osalejate vastuseid ja võrdlesid neid lahendatud ülesannete tulemustega. Selgus, et need, kes kuulusid sellesse gruppi, kes pidid nutitelefonid teise tuppa panema, said oluliselt paremaid tulemusi kui need, kes pidid telefoni panema taskusse, kotti või laua peale. Sealjuures ei olnud viimaste gruppide tulemustes eriti suuri erinevusi.

Hoia nutitelefoni endast eemal

Väljaandes Journal of the Association for Consumer Research ilmunud artikli autorid märgivad, et nutitelefonid on juba ammu enamat kui lihtsalt vahend, millega helistada, sõnumeid saata või internetis surfata. Paljude jaoks on mitmed telefoni rakendused asendamatud ja osa igapäevaelust. See tähendab, et nutitelefoni kasutamine on maailmaga ühenduses olemiseks hädavajalik.

Autorid soovitavad, et sarnaseid rakendusi võiks kasutada selleks, et vähem nutitelefoni kasutada või mingil ajal seda sootuks vältida. Siis suudaksime rohkem oma tegevusele keskenduda ja avastada, kui palju rohkem aega ja energiat meil oluliste asjade tegemiseks.

Allikas: Äripäev

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755