Autor: ITuudised.ee • 5. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levikom kasvatas 2016. aastal ärimahtusid üle kahe korra

Foto: Kuvatõmmis /levikom.ee/
Eesti IT-taristu-, side- ja meediateenuste ettevõte Levikom Eesti OÜ suurendas 2016. aastal netokäivet üle kahe korra 2,64 mln euroni. 2015. aastal oli ettevõtte käive 1,22 mln eurot. Levikom investeeris eelmisel majandusaastal kokku 1,39 mln eurot, sellest põhivarasse 1,13 mln eurot.

Levikomi juhatuse esimehe ja suurosaniku Toomas Peegi sõnul jätkas ettevõte 2016. aastal enda kasvustrateegiat, mille raames omandati ja ühendati Levikomiga juhtiv IT-taristuteenuste ettevõte Uptime Systems, laiendati enda üleriigilist lairibavõrku ning siseneti asjade interneti (IoT) turule. “Eelmise aasta võtmesündmuseks peame Eestis esimese avaliku üleriigilise asjade interneti võrgu NORAnet avamist,“ ütles Peek. „Me näeme, et asjade interneti näol tegu on tulevikku suunatud ja lähiaastatel kiirelt kasvava ärisuunaga kogu maailmas. Levikom soovib selles valdkonnas olla Eestis alles tekkiva turu kujundaja ja eestvedaja.”

Ettevõte investeeris eelmisel majandusaastal kokku 1,39 mln eurot, sellest 1,13 mln eurot põhivarasse. Põhivara investeeringutest olid 2016. aasta olulisemad üleriigilise kaablivaba lairibavõrgu oluline laiendamine, sh asendati märkimisväärne osa raadiolinkidel toiminud ülekandevõrgust fiiberühenduste vastu Põhja- ja Kesk-Eestis, samuti asendati sadadel klientidel raadiovõrgu terminalid uue põlvkonna seadmete vastu, mis võimaldavad ühenduskiirusi kuni 500 Mbit/s ka kohtades, kuhu kaabel ei ulatu. Eesti esimese avatud asjade interneti võrgu NORAnet käivitamine ning juhtiva IT-taristuteenuste ja -lahenduste pakkuja Uptime Systems omandamine 2016. aasta märtis tõstis Levikomi Eesti IT-taristuteenuste turul teisele positsioonile,  mis võimaldas ka ärimahtusid oluliselt kasvatada.

Järsult suurenenud nõudlus ülikiire internetiteenuse järele Eesti madaltihedates linna- ja maapiirkondades, sisenemine asjade interneti turule ja IT taristuteenuste pakkuja omandamine tingis organisatsiooni kiire kasvu. Ettevõtte töötajate arv kasvas 2016. aastal üle kahe korra, jõudes 60 inimeseni. Selle kiire kasvu tulemusena kasvasid 2016. aastal hüppeliselt ka ettevõtte tööjõukulud, kokku üle nelja korra 1,46 mln euroni. Tehtud mahukate investeeringute ja tööjõukulude kiire kasvu tulemusena teenis Levikom 2016 majandusaastal planeeritud tegevuskahjumit 0,35 mln eurot.

Levikomi asutaja ja juhatuse aseesimehe Peep Põldsammi sõnul plaanib ettevõte käesoleval aastal kasvu kõikides peamistes ärisuundades. “Me jätkame investeeringuid üleriigilise  lairibavõrgu laiendamisse ning sellel toimivate ülikiire interneti,  kaasaegse TV-, telefoni- ja nutivalve teenuste pakkumisse,“ sõnas Põldsamm. „Huvi just maapiirkondades meie kaablivabal lairibavõrgul baseeruvate soodsate ülikiire interneti- ja järelvaatamise, salvestamise jmt lisavõimalustega TV-teenuse vastu suurendab kindlasti ka Kanal 2 ja TV3 hiljutine otsus vabalevist lahkuda.“ Käesoleva aasta aprillis käivitatud teise põlvkonna IoT-võrgu kaudu kavatseb Levikom turule tuua kümneid uusi asjade interneti teenuseid ja lahendusi ning seeläbi kindlustada turupositsiooni ka korporatiivsete IT-taristuteenuste ja -lahenduste valdkonnas. Lisaks orgaanilisele kasvule, näeb Põldsami sõnul Levikom kasvuvõimalusi jätkuvalt ka turgude konsolideerimises.

Järgneva kolme aasta jooksul kavatseb Levikom investeerida kokku ca 15 mln eurot ning  jõuda tagasi tegevuskasumisse.

Levikom on kohalikul kapitalil baseeruv ligi 60 töötajaga Eesti ettevõte, mille IKT alane kompetents ja teeninduskogemus ulatub aastasse 1992. Levikom on maailma esimese avatud väärtusahelaga asjade interneti võrgu NORAnet operaator, rahvusvahelise IoT assotsiatsiooni LoRa® Alliance liige ning tuntud globaalsete tehnoloogiaettevõtete pikaajaline sertifitseeritud partner.  Eestis suuruselt teise korporatiivsete IT-taristuteenuste pakkujana on Levikom ainus, kes suudab koos pakkuda IT taristu- ja sideteenuseid ning IoT-põhiseid ärilahendusi. Levikomi lairibavõrgud katavad rohkem kui 65 protsenti Eesti elanikkonnast, mis teeb Levikomist Eesti juhtiva kaablivaba lairibavõrgu operaatori.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755