Autor: ITuudised.ee • 10. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eesistumine jõudis digikupli ja nutika disainiga EL Nõukogu peahoonesse

Foto: Tauno Tõhk
Esmaspäeval, 10. juulil avati Brüsselis pidulikult Eesti eesistumise perioodiks EL Nõukogu peahoone Justus Lipsiuse ning esmakordselt ka uue Europa hoone aatriumis omanäolised Eestit tutvustavad digiinstallatsioonid. Samuti esitleti eesistuja tööruume Brüsselis, mille sisekujunduses põimuvad nutikas Eesti disain ja loodusest inspireeritud dünaamikad.

Kogu kujunduse keskseks teoseks on Eestis väljatöötatud innovaatiline videoprojektsiooni kuppel „Unity“, kus näidatakse kogu eesistumise vältel Eestit ja teisi EL liikmesriike tutvustavaid 360-kraadise tehnoloogiaga üles filmitud panoraamvideoid.

Projektsioonikupli avasid suursaadik, Eesti esinduse EL juures asejuht Clyde Kull, Euroopa Innovatsiooninõukogu liige ning Transferwise’i asutaja ja juht Taavet Hinrikus ning EL Nõukogu peasekretär Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Taavet Hinrikus ütles kupli avamisel, et Euroopa Liidu liikmeks olemise suurim kasu on sellega kaasnev side teistega, mitte ainult naabritega Euroopas, vaid maailmaga laiemalt. “Tehnoloogia teeb maailma väiksemaks, me oleme üksteisega rohkem seotud kui kunagi varem. Nii nagu väikesel riigil on rohkem vabadust ja võimalusi koos teistega, nii on see ka inimestega,“ ütles Hinrikus.

Projektsioonikuppel naaseb pärast eesistumist Eestisse

"Igale eesistujale pakutakse võimalust oma riigi tutvustamiseks EL Nõukogu ruumides. Eesti on üks digitaalse arengu lipulaevasid, mistõttu on digiinstallatsioonid meie tutvustamiseks kahtlemata üks eestilikumaid viise. Poole aasta jooksul tutvustame projektsioonikupli kaudu Eesti loodust, laulupidu, EV100 sündmuseid ning näitame ka Eesti tehnoloogialahendusi ning räägime eesistumisega seotud tegevustest,“ sõnas Eesti EL nõukogu eesistumise digilahenduste nõunik Valdek Laur.

Projektsioonikuppel pakub vaatajale kohalolekutunnet tekitava panoraamkino kogemust ilma VR prillide piiranguteta. Pilt kuvatakse kupli siseseintele nelja HD resolutsiooniga projektori abil. Teos on valminud mitme osapoole koostöös, kus loovjuhiks on Taavi Varm ning projektsioonilahendust pakub RGB Baltic OÜ. Videosisu väljatöötamisel abistas Tallinna Ülikooli loomelabor MEDIT.

Projektsioonikuppel on Brüsselis üleval kuni eesistumisperioodi lõpuni. Seejärel on kindlasti ka Eesti avalikkusel võimalik kupliga lähemalt tutvuda.

Eesti disain ja visualiseeritud loodus eesistuja tööruumides

Tehnoloogia ja looduse tundlik ühendamine ning kaasaegses voolavas elurütmis pulseerimine on sõnum, millest lähtudes sisearhitektid Tüüne-Kristin ja Urmo Vaikla koostöös Platvorm stuudioga on lahendanud eesistuja tööruumid Justus Lipsiuse ja Europa hoonetes. 

„Nii Kultuurikatlas kui ka Europa hoone aatriumis oleme toonud Eesti looduse läbi digitaalsete algoritmide interaktiivsetele ekraanidele, mis reageerivad mööduvate inimeste liikumisele. Vaikusehetkel liigub aga ekraanidel reaalajas visualiseeritud Ristna tuul,“ selgitas üks sisekujunduse autoritest Mikk Meelak.

Brüsseli tööruumidest leiab näiteks Click & Grow taimekonteinerid, Annike Laigo vilditud disainkivid ning Martin Saare mugavad tugitoolid Rapide. Eesti disaini ajalugu tutvustatakse Euroopale Tallinna Lutheri vabriku kuulsate painutatud vineerist toolide abil.

Taavet Hinrikus kupli avamisel
Foto: Tauno Tõhk
Foto: Tauno Tõhk
Foto: Tauno Tõhk
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755