Autor: ITuudised.ee • 11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Kaljulaid: ÜRO julgeolekunõukogu liikme koht on võimalus suurendada Eesti nähtavust

Linnar Viik
Foto: Marko Mumm
Täna kogunes Kadriorus president Kersti Kaljulaidi kutsel nõukoda, mille liikmete ülesandeks on kaasa mõelda ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikme kampaanias. Kampaania aktiivse faasi avasündmus toimub sel neljapäeval New Yorgis.

„Eesti eesmärk saada ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks on julge samm – see näitab, et oleme valmis lisaks Eesti ja meie piirkonda puudutavatele küsimustele võtma vastutust või vähemalt seisukohta üleilmsetel teemadel. Meie välispoliitiline ambitsioon ja panus ei peaks piirduma ainult lähiriikidega. Liikmeks saamist tuleb näha kui võimalust suurendada Eesti välispoliitilist jalajälge ning saada juurde sõpru, mida meiesugusel väikeriigil ei saa kunagi liiga palju olla,“ ütles kampaania patroon president Kaljulaid nõukoja kohtumisel. 

Eesti on juba 2005. aastal otsustanud kandideerida ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks aastateks 2020-2021. Julgeolekunõukogu on ÜRO mõjukaim keham.

Riigipea lisas, et ÜRO JN mittealalise liikme staatuse pälvimine ei saa olla kitsalt ühe ministeeriumi või osakonna projekt, vaid sellesse saavad ja peavad panustama erinevad osapooled. „Kampaania vajab nii Eestis kui maailmas kaasamõtlejaid ja eestkõnelejaid, et saavutada kandepinda ja olla nähtav. Nõukoja liikmed saavad sellesse omal moel panustada,“ sõnas riigipea.

Vabariigi Presidendi kutsel on nõukoja liikmeteks Hannes Hanso, Andres Herkel, Marina Kaljurand, Eerik Niiles Kross, Marko Mihkelson, Marianne Mikko, Lauri Mälksoo, Mart Nutt, Urmas Paet, Andres Tarand ja Linnar Viik.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755