Autor: ITuudised.ee • 17. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmemajanduse guru: Euroopa ja Eesti on ülejäänud maailmast ees

Alex Pentland
Foto: Annika Haas
Digitaalse ühtse turu loomine Euroopas on Eesti eesistumise üks prioriteete, kuid seda ei saa luua ilma andmete vaba liikumiseta liikmesriikide vahel. Täna, 17. juulil, toimunud Digitaalse ühtse turu tippkonverentsil esinenud maailma üks mõjukaimaid andmemajanduse teadlasi professor Alex Pentland (MIT) rõhutas, et Euroopa ja Eesti andmemajandus on ülejäänud maailmast ees.

„Eesti on juhtimas väga sisukat diskussiooni andmete vaba liikumise teemal. Andmete vaba liikumine toob kaasa uusi ärivõimalusi, muudab asjaajamise lihtsamaks ja läbipaistvamaks nii ettevõtetele kui inimestele ning loob soodsa pinnase ühtlustamaks sotsiaalset ebavõrdsust. Samuti on see vajalik valitsuste üha efektiivsemaks funktsioneerimiseks,“ ütles andmemajanduse guru ja MIT professor Alex Pentland oma kõnes.

„Ei tohi unustada, et andmete vaba liikumisel on ka oma ohud. Isikuandmete privaatsuse tagamine on suurte andmemahtude liigutamisel ja jagamisel väga oluline,“ sõnas Pentland. „Turvariske maandab näiteks see, et andmeanalüüsi seisukohast ei ole alati tarvis inimeste isikuandmeid. Andmete väärtus kasvab hüppeliselt juba siis, kui me saame neid omavahel anonüümselt võrrelda. Andmete võrdlemisest on kasu näiteks ühistranspordi paremaks planeerimiseks, nakkushaiguste epideemiate avastamiseks ja paljuks muuks, mis aitab riikidel paremini oma protsesse juhtida ja potentsiaalseid probleeme ette prognoosida.“

Eesti eesistumise esimene digiüritus, Digitaalse ühtse turu konverents tõi tänaseks Tallinnasse kokku ligi 500 ettevõtjat ja avaliku sektori esindajat 31 riigist üle maailma. Kohal on nii Euroopa Liidu liikmesriikide konkurentsivõime- ja telekommunikatsiooniministrid, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi saadikud kui ka Euroopa Liidu Nõukogu kõrged esindajad.

Konverents keskendus andmete vaba liikumise teemale ja sellel arutleti kuidas EL liikmesriigid tulevikus piiriüleselt omavahel infot jagaksid, et tavakodanikel elu mugavam ja ettevõtjatel ka uksed avatumad oleks. 

Konverentsi üks peakõnelejaid oli MIT professor Alex Pentland, keda peetakse andmemajanduse valdkonna üheks mõjukaimaks visionääriks ja teadlaseks. Konverentsi ekspertpanelistid Yves-Alexandre de Montjoye (London Imperial College) ja Wojciech Wiewiorowski (Euroopa Andmekaitseinspektsiooni asedirektor) ja teised lahkasid konverentsil ELi andmemajanduse kitsaskohti ning avasid kaarte EL-i edasistest plaanidest seoses andmete jagamisega. Konverents esines ka tuntud jagamismajandusettevõtte Uberi tippesindaja Antoine Aubert’i, kes kõneles oma kogemusest, kuidas oma andmete jagamine teiste ettevõtetega on aidanud Uberil kasvada globaalseks teenusepakkujaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755