Autor: ITuudised.ee • 24. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ teadlased alustavad koostööd küberturbeettevõttega CybExer Technologies

Koostööleppe allkirjastamine
Foto: Pille Kallas, TTÜ halduskorralduse eriala lõpetaja
Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) alustas koostööd Eesti küberturbe ettevõttega CybExer Technologies, et 300 000 eurose teadusstipendiumi abil järgneva kolme aasta jooksul uurida võimalusi, kuidas tõhusama küberhügieeniga seista vastu maailmas järjest sagenevatele küberünnakutele.

"Tallinna Tehnikaülikoolis loodud küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskuses töötavad ja õpetavad rahvusvaheliselt hinnatud küberturvalisuse spetsialistid ja mul on hea meel, et saame koostöös erakapitaliga anda oma panuse meie kõigi igapäevase turvatunde kasvatamisse," ütles TTÜ rektor akadeemik Jaak Aaviksoo.

"Küberjulgeoleku tagamisel on tähtis, et nii tehnoloogia, protsessid kui ka inimesed on oma ülesannete kõrgusel. Käesolev koostöö keskendubki just teadmistele ja oskustele, mida on inimestel vaja infoajastul ohutumaks toimimiseks. Analoogina võib välja tuua autode ulatusliku kasutuselevõtu, mis muutis eelmisel sajandil oluliselt keskmisele inimesele vajalikku teadmiste- ja oskustepagasit liiklusohutuse valdkonnas," lisas TTÜ dotsent Rain Ottis.

Eesti küberturbe ettevõte CybExer Technologies on välja töötanud maailmas unikaalse e-õppe platvormi, kus inimeste käitumist testitakse reaalsest elust pärit juhtumitega. Lihtsa ja mängulise testi lõpus saab iga osaleja personaalse riskianalüüsi koos soovitustega, kuidas ennast küberohtude eest paremini kaitsta. Testide põhjal hinnatakse kogu ettevõtte küberturvalisuse taset laiemalt ning kaardistatakse riskid olukorra parandamiseks.

CybExeri küberhügieeni testi on tänaseks kasutusele võtnud kümned ettevõtted, riigiametid, ülikoolid ja organisatsioonid nii Eestis kui ka välismaal. Riigi Infosüsteemi Amet näiteks kasutas testi enne Eesti Euroopa Liidu eesistumise algust riigiametnike koolitamiseks, et kontrollida ja parandada küberohtude alaseid teadmisi.

CybExer Technologies’i juhatuse liikme Andrus Kivisaare sõnul on just seniste testide põhjalt saadud tagasisidest tekkinud vajadus alustada koostööd TTÜ teadlastega. “Pilt inimeste küberhügieenist on halvem, kui me karta oskasime. Üks selge probleem on psühholoogiline - inimesed usuvad, et teistega võib juhtuda, aga nendega mitte kunagi, kui nad avavad oma e-kirjas tundmatu faili või pistavad muretult arvutisse võõra mälupulga,” lausus Kivisaar.

“Veel enne testi käibele laskmist tajusime, et selle tulemused on väärt materjal teadlastele, et leida nende põhjalt muuhulgas seoseid küberrünnakute üha muutuva mustri ja inimeste käitumise vahel. Aeg, kus küberrünnakute tõrjumiseks piisas vaid viirusetõrje programmist, on paraku möödas,” selgitas Kivisaar. "Rünnakud, mis ainuüksi viimastel kuudel on üle maailma palju segadust külvanud, on hästi peenelt peidetud ning teadlikult sihitud inimeste vastu, et nende nõrkusi ja kehva küberhügieeni ära kasutades põhjustada kaos. Näiteks piisab teil oma koduarvutis avada vaid üks vale fail, et homme peaks teie firma nädalaks sulgema kõik oma kauplused üle maailma, nagu nägime alles juunis NotPetya lunavararünnku ajal ka siinsamas Eestis. Lühidalt – inimeste küberhügieen peab selgelt paranema.”

Äsja käivitunud koostöö raames hakkab TTÜ teadlase töögrupp järgmise kolme aasta jooksul teaduslike meetoditega analüüsima küberhügieeni testi tagasisidet ja testi pidevalt värskendama uute küberohu suundadega, et inimeste küberhügieeni tõhustamine käiks muutustega kaasas. “Meile on TTÜ teadlaste tagasiside eluliselt oluline, et CybExeri küberhügieeni test kajastaks alati kõige värskemaid küberohte ning selle tulemused oleksid teaduslikult mõõdetavad,” lisas Kivisaar.

TTÜ töögrupile eraldatud 300 000 euro suurusest stipendiumist kolmandik on CybExer Technologies’i panus. 200 000 eurot eraldas SA Archimedes CybExer Technologies’i ja Euroopa Kaitseagentuuri koostöös sündinud rahvusvahelisele kaitsekoostöö projektile küberügieeni rakendusuuringute läbiviimiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755