Autor: ITuudised.ee • 25. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad murravad riigiametiga piike

Foto: Pixabay
Ettevõtjad on pahased, et statistikaamet nõuab neilt topeltandmeid ning ähvardab sunnirahaga. Statistikaameti kinnitusel muutub olukord peagi paremaks ning palju sõltub ka ettevõtjast endast, kirjutab Äripäev.

Nii saatis Mainor eelmisel nädalal pressiteate, kus juhtis tähelepanu, et statistikaamet viib läbi iga-aastast kohustuslikku küsitlust EKOMAR (ettevõtete kompleksne majandusaasta aruanne), mis sisuliselt tähendab majandusaasta aruande kahekordset esitamist ning mille saatmata jätmisel ähvardab firmat ettekirjutus-hoiatus ja sunniraha.

Ettevõtluskõrgkooli Mainor magistrant ja ettevõtja Ville Paltsep selgitas, tema hinnangul on tegemist firmade kiusamisega, e-Eesti põhimõtete räige rikkumise ning äärmusliku tehnilise ebapädevusega. “Statistikaamet võtab ettevõtte majandusaasta andmed maksuametist ja siis tahab, et ma kontrolliks, et nad on need andmed korrektselt ühest süsteemist teise migreerinud ja siis kinnitaksin seda. Ma tahaks näha seda inimest, kes läheb nendes kastikestes andmeid muutma, sest sellisel juhul lähed ju tõestama, et oled oma majandusaasta aruannet esitades valetanud. Lisaks vaja veel paar absurdset kastikest täita ning vähemalt 5-10 minutit otsida viisi, et kuidas selle asja saaks kinnitatud ja tehtuks loetud,” rääkis Paltsep

Paltsep tõi näite, et küsimustiku täitmiseks peab minema absurdse kasutusloogika ning visuaalselt 1990. aastatest pärit statistikaameti kodulehele. „Lehe sisu mõistmiseks peab kasutama ÕSi abi, näiteks mida tähendab “nõusolek toimla aadressandmete edastuseks”. Rääkimata tehnilisest mahajäämusest – vormistamisel peab manuaalselt märkima küsimustiku täitmiseks kulunud aja, samal ajal kui lehe kõrval jookseb taimer, mis mõõdab, kaua küsimustik lahti on,” lisas Paltsep.

„Kas tõesti selline süsteem ja viis andmeid koguda vastab IT-võimeka riigi kuvandile? Rääkimata sellest, miks ma pean kinnitama andmeid, mida ma olen juba maksuametile aastaaruannet edastades kinnitanud? Jään enne pigem ootama statistikaameti sunniraha arvet," ütles Paltsep.

Statistkaamet selgitas Äripäeva palvel olukorda põhjalikult. Nii ütles statistikaameti juhtivstatistik-metoodik Reet Nestor, et amet kasutab äriregistrile esitatud ettevõtete majandusaasta aruande andmeid statistilise küsimustiku EKOMAR eeltäitmisel, mis kahjuks kõiki vajalikke andmeid ei sisalda või vajavad täpsustamist.

Statistikaameti andmetöötluse ja registrite osakonna juhataja Epp Karus lisas, et amet on teadlik andmekogumise rakenduse eSTAT kasutajate pretensioonidest rakenduse kasutusmugavusele ja disainile ning kinnitas, et algatanud on eSTAT keskkonnale kasutajaliidese disaini projekti. Selle jätkuna viiakse läbi arenduse etapp. 

Statistikaameti projektijuht Silver Part rääkis, et amet on üheks oma prioriteediks seadnud andmeesitajate halduskoormuse vähendamise. „Koostöös maksuametiga töötatakse projekti Aruandlus 3.0 raames välja automaatne andmete esitamise tehniline lahendus," lausus Part. 

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755