Autor: ITuudised.ee • 27. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SmartCap ja KredEx valisid välja kiirendihanke võitja

SmartCap juhatuse liige ja fondijuht Sille Pettai
Foto: Kuvatõmmis /smartcap.ee/
Kiirendihankel osales seitse meeskonda, kellest neli vastasid kvalifitseerimisnõuetele. Lõpliku pakkumise esitas kolm meeskonda. Võitjaks valiti ühispakkumus, mille esitasid Mobi Solutions OÜ ja Astrec Baltic OÜ.

Lõplikest pakkumistest vastas hanke nõuetele üks pakkumus, mille esitasid Mobi Solutions OÜ ja Astrec Baltic OÜ. Seetõttu investeerib SmartCap ühte kiirendifondi. Vajaliku erakapitali kaasamiseks ja fondi loomiseks on võitjameeskonnal aega kuus kuud. Fond on plaanis asutada 2018. aasta alguses. Tehingu käigus investeerib SmartCap kiirendifondi 4,2 miljonit eurot ning sõlmib kiirenditeenuste lepingu ligi 1,4 miljoni euro suuruses mahus. Seejärel saab alustada kiirenditeenuste osutamise ja investeerimistegevustega.

SmartCapi juhatuse liikme Sille Pettai sõnul oli osalejate huvi väga suur. “Saime kinnituse, et Eestis on võimalik koondada mitmeid võimekaid meeskondi, kellel on eeldused asutada riskikapitalifond ja kes suudavad investeeringute juhtimisele süsteemselt läheneda. Hea meel on näha ka teineteisest selgelt eristuvate investeerimis-strateegiate pakkumist ja erinevaid nägemusi kiirendi teenustest. Hankeprotsess oli pikk ja mahukas, kuid püsisime varasemalt kokkulepitud ajakavas. Vaatamata sellele, et hankes osales mitu perspektiivat meeskonda, saame tänase seisuga anda välja vaid ühe mandaadi. Jälgime hoolikalt olukorda kohalikul turul ning vaatame endapoolsed tingimused ja nõudmised lähiajal üle. Seejärel otsustame, millal ja mil viisil investeerida ka teise riskikapitalifondi," rääkis ta. 

Hanke võitjal on tugev valdkondlik kogemustepagas ja väga hea rahvusvaheline võrgustik. Mobi Solutions OÜ ja Astrec Baltic OÜ meeskond on suutnud tõestada võimekust kaasata kapitali rahvusvahelistelt investoritelt ning investeerida rahvusvahelise potentsiaaliga ettevõtetesse. Võitjameeskonda kuulub kolm tehnoloogia valdkonna ettevõtjat – Veljo Otsason, Rain Rannu ja Marek Kiisa – kel kõigil on väärtuslikud kogemused idufirmade loomisel, ülesehitamisel ja riskikapitali investeeringute haldamisel. 

Veljo Otsason ja Rain Rannu on rahvusvahelise mobiilimakselahendusi pakkuva ettevõtte Fortumo kaasasutajad, kes omavad nii riskikapitaliinvesteeringute kaasamise kui globaalsele turule sisenemise kogemust. Sealjuures on nad mõlemad kogenud äriinglid, omades osalust rohkem kui 15 iduettevõttes, mille hulka kuuluvad ka Pipedrive ja Taxify. Marek Kiisa on silmapaistev äriingel, kes valiti 2014. aastal Eesti Äriinglite Assotsiatsioon EstBANi poolt aasta äriingliks. Ta oli ka üks GrabCADi esimesi investoreid – 2014. aastal müüdi GrabCAD 3D-printerite suurtootjale Stratasys – tegemist oli ühe Eesti suurima riskikapitalivaldkonna tehinguga.

Kiirendihankega algab uus etapp SmartCapi investeerimissuuna väljaarendamisel, mille tulemusena jätkab SmartCap’i poolt valitsetav riskikapitalifond Early Fund II fondifondina ja investeerib edaspidi teistesse investeerimisfondidesse koos erainvestoritega, mis omakorda teevad investeeringuid iduettevõtetesse koos erakapitaliga. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755