Autor: ITuudised.ee • 16. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus ajastu: inimesed tuunivad oma keha nutividinatega

Näpus saab infot hoida
Foto: kuvatõmmis
Ulmefilmid ennustavad, et ühel päeval saavad inimesed robotitega üheks. Hirmutav, kuid samas ka positiivne, sest juba praegu võib leida ohtralt inimesi, kes on oma kehaga ühendanud erinevad tehnikavidinad, mis parandavad nende elukvaliteeti moel, mis vaid mõni aasta tagasi oleks olnud mõeldamatu.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul on meie ümber järjest rohkem “nutiinimesi”, kes on oma lihast kehaga sidunud elektroonikat. “Programmeeritava kiibi saab igaüks endale naha alla sisestada ka Eestis, aga mujal riikides minnakse juba palju kaugemale. Elektroonilised kehamodifikatsioonid on lähikümnendite reaalsus, mida kasutatakse füüsilise võimekuse parandamisest turvalahendusteni,” ütles Aron ja tõi neli näidet, mida inimesed on endaga juba teha lasknud.

Kolmas silm teeb maailma värviliseks. Kunstnik Neil Harbisson on üks väheseid inimesi maailmas, kes saab öelda, et tal on ka päriselt kolmas silm. Harbisson sündis värvipimedana ning selleks, et maailm taas värviliseks muuta, lasi ta paigaldada seadme, mis muudab värvid helideks. Süsteemi abil on tal võimalik tavalise nägemisega inimesest isegi rohkem värve tunnetada.

Ülinutikas robotkäsi. Proteesid on harilikult üsna algelised, aga Nigel Ackland sai endale uue käe, mille üle tunneks kadedust ka Terminaator. See suudab teha pea kõike, mida tavaline käsi ning saab hakkama ka peenemate ülesannetega, näiteks vee klaasi valamisega. Loomulikult on olemas ka režiim, et vajadusel saaks näpuga viibutada.

Näppudes saab infot hoida. Soomlane Jerry Jalava kaotas õnnetuses näpu, kuid selle asemel, et pisiasjast end häirida lasta, paigaldas ta sõrme külge USB-mälupulga, lubades tal olulisi fotosid ning faile alati enda lähedal hoida.

Nutijalad. Mitmete erialade esindajad peavad tihti kandma suuri raskusi või kõndima järjepanu tunde. Selleks, et protsess mõnevõrra lihtsamaks teha, on mitmed ettevõtted ning sõjaväed kasutusele võtnud nutijalad, mis aitavad suuremaid raskusi kanda või vahemaid läbida.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755