4. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-riigi kuvand haihtub

Foto: pixabay.com
E-riigi kuvand on murenemas – riigi tarkvaarendus vajab arenguhüpet, kirjutab AgileWorks AS juhtivarendaja/juhatuse liige Karel Golberg.

Eesti kui e-riigi kuvand on üle maailma teada, selle loomisel ja levitamisel on tehtud head tööd. Kindlasti mõnda aega vastas see kuvand ka tegelikkusele, kuid enam pigem mitte. Viimati suure fiaskoga lõppenud SKAIS2 projekt võiks olla piisav hoiatus, et nii me enam jätkata ei saa: eesrindliku e-riigi kuvand on haihtumas.

Probleem algab sellest, kuidas tarkvaraarenduses riigihankeid tehakse. Praegu tehakse kõik hanked e-riigihangete keskkonnas, mille pakutav kasutajakogemus oleks vastuvõetav olnud ehk üheksakümnendatel. Keskkond, mis peaks riigihangete korraldamise tegema lihtsaks ja läbipaistvaks, ei tunnista isegi brauseri tagasi-nuppu (teade keskkonnast: “Kasutaja töö on peatatud andmestiku ebakõla tuvastamise tõttu. Palume mitte kasutada brauseri BACK nuppu.”). See on küll ainult asja nukker tehniline pool, mida annab parandada, aga hoopis keerulisem on lugu tarkvarahangete sisulise poolega.

Järjest kiiremini muutuvas tehnoloogilises maailmas on meie riigile konkurentsivõime tagamiseks viimane aeg midagi ette võtta, näiteks: 

enne konkursi väljakuulutamist võiks toimuda hankekeskkonnas avalik foorum, kus hankija saaks hanke koostamisel nõu ja soovitusi tarkvaraarendusvaldkonna spetsialistidelt;riigi kodanikele suunatud infosüsteemide lähtekood ja arendus peaksid olema avatud;avaliku sektori tarkvaraarenduses võiks olla järelevalve sarnaselt ehituse valdkonnale;riigihangetes oleks vaja rohkem paindlikkust ja tarkvara arendamisel tuleks eelistada metoodikat, mille edu ei eelda kindla plaani järgimist. 

Riigil on viimane aeg liikuda uude sajandisse ja hakata tarkvara arendama agiilselt.

Refereeritud ettepanekute kohta pikemalt Äripäevast.

Autor: Karel Golberg

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755