Euroopa Liidu kaitseministrid harjutasid otsuste vastuvõtmist küberrünnaku olukorras

Kaitseministrite mitteametlik kohtumine Kultuurikatlas
Kaitseministrite mitteametlik kohtumine Kultuurikatlas

Täna, 7. septembril Tallinnas toimunud Euroopa Liidu kaitseministrite mitteametliku kohtumise raames viidi esmakordselt läbi strateegiline küberõppus „EU CYBRID 2017“, kus Euroopa Liidu liikmesriikide kaitseministrid mängisid läbi stsenaariumi, kus tehnilised küberküsimused viisid vajaduseni teha strateegilisi otsuseid.

Liikmesriikide vahelisele olukorrateadlikkusele, kriisiohjele ja strateegilisele kommunikatsioonile keskenduva õppuse eesmärgiks oli harjutada käitumist olukorras, kus Euroopa Liidu sõjaliste struktuuride vastu on käimas küberrünnak. Osalejate eesmärgiks oli jõuda poliitilise suuniseni, mida Euroopa Liit peaks sellises olukorras ette võtma.

Õppusest osa võtnud kaitseminister Jüri Luige sõnul näitas harjutus, et erinevad tehnilised probleemid võivad kiiresti kujuneda küsimusteks, mis nõuavad poliitilist suunamist. „Kübermaailm ja küberohud ei tunne riigipiire ega piire organisatsioonide vahel. Seetõttu on oluline selliseid ühiseid õppusi teha nii Euroopa Liidu liikmesriikide kui ka ELi ja NATO vahel. Peame vahetama informatsiooni ja omama ühist arusaama, et tagada parem valmisolek küberohtudega tegelemiseks,“ ütles kaitseminister Luik.

Kaks tundi väldanud õppuse käigus edastati kaitseministritele informatsiooni erinevatest rünnakutest, mille tagajärjel üks osa Euroopa Liidu sõjalisest struktuurist lakkas töötamast ning ministrid pidid piiratud aja jooksul võtma vastu otsused, kuidas teadetele reageerida. Õppust juhatas Kaitseministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov.

„EU CYBRID 2017“ õppuse ettevalmistamisele aitasid kaasa ka Euroopa Liidu institutsioonid ning agentuurid nagu Euroopa Välisteenistus (EEAS), Euroopa Liidu Võrgu- ja Infoturbeamet (ENISA) ja Euroopa Kaitseagentuur (EDA). Õppuse tehnilise läbiviimise eest vastutas Eesti küberjulgeoleku ettevõte BHC Laboratory.

Osale arutelus

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara