Autor: ITuudised.ee • 16. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Liit uuendab küberjulgeoleku strateegiat

Foto: Pixabay.com
Uue Euroopa Liidu küberjulgeoleku strateegia põhieesmärk on anda Euroopa küberjulgeolekule pikaajaline nägemus ja tagada usaldus digitaalse ühtse turu vastu, võttes samas arvesse muutunud rahvusvahelist julgeolekukeskkonda ning uute tehnoloogiate ja turgude arengut.

„Küberjulgeolek on üks kõige kiiremini arenevaid valdkondi, mis puudutab otseselt nii valitsusi kui eraettevõtjaid. EL peab olema suutlik vastu seisma kõikidele küberjulgeolekuga seotud ohtudele ja riskidele ning tagama stabiilse, turvalise ja vastupanuvõimelise küberruumi igale ELis elavale kodanikule. Eesti eesistujana plaanib nüüd võtta kokku liikmesriikide vaated ja valmistada ette ELi Nõukogu järeldused,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Infoturbe konverentsil räägime küberruumi riskide juhtimisest, andmete kaitsmisest, küberhügieenist jpm juhile olulisest. Usaldus, privaatsus, kiirmõtlemis lõksud - kõik avameelselt küberelust.

Tule osalema! Infoturbe konverents "Kuhu küll kõik andmed said?" toimub 26. septembril.

Info ja registreerimine SIIN

Uus küberjulgeoleku strateegia keskendub ELi vastupanuvõime suurendamisele seoses küberohtudega, efektiivsete heidutusmehhanismise loomisele küberkuritegevuse vastu võitlemisel ning rahvusvahelise koostöö tõhustamisele. 

„Euroopa küberturvalisuse tagamise saavutamiseks on vaja tõhustada ELi institutsioonide, agentuuride ja teiste kübervaldkonnaga seotud organisatsioonide omavahelist koostööd. Oluline on jagada olemasolevaid teadmisi ning kogemusi. Ühtne lähenemine ning efektiivne koordinatsioon tagavad ka parema tulemusliku koostöö liikmesriikide vahel,“ ütles Palo.

Juba varasemast on Euroopas vastu võetud võrgu- ja infoturbe direktiiv, mis tuleb liikmesriikidel oma seadusandlusse üle võtta järgmise aasta maikuuks. Direktiivi eesmärk on liikmesriikide seadusandlust ühtlustada ja küberintsidentide lahendamisel koostööd parandada.

„Arenenud e-riigina plaanib Eesti olla üks esimestest, kes loob täiesti uue küberturvalisuse seaduse. Seaduse eelnõu saadame valitsusele heakskiitmiseks selle aasta detsembris,“ kommenteeris Palo. „Eesti uus küberturvalisuse seadus saab olema karmim kui ELi nõuded kehtestavad. Selle jõustudes saab iga Eesti kodanik olla kindel, et tema andmete kaitsmisel kasutatakse kaasaegseid tööriistu ning on paigas selge korraldus. Kui riik on võtnud endale vastutuse pakkuda inimestele e-teenuseid, on vajalik nende tõrgeteta toimimise tagamine ning küberohtude väljaselgitamine ja ennetamine, mistõttu selline seadus kaitseb igaüht.“

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755