Autor: ITuudised.ee • 18. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levikom testib energiatarbimise andmete kogumist otse mõõteseadmetest

Taavi Veskimägi
Foto: Elering
Eleringi eestvedamisel valminud andmevahetusplatvorm Estfeed loob head eeldused nii ettevõtetele kui ka eratarbijatele oma igapäevast energiatarbimist reaalajas jälgida ja juhtida. Estfeedi projekti ühe arenduspartnerina on Eesti IKT-ettevõte Levikom lõpetamas teste energiatarbimise andmete edastamiseks otse mõõteseadmetest. Selleks kasutab ettevõte oma üleriigilist asjade interneti võrku NORAnet.

Levikomi asjade interneti (IoT) ärisuuna juhi Ove Tüksammeli sõnul on koostöös Eleringiga lõppemas tarbimisandmete otse mõõteseadmetest kogumise ja edastamise arendusprojekt. "Lähikuudel suudame tagada andmevahetuse NORAneti võrgus olevatest mõõteseadmetest otse Estfeedi ja selle kaudu võimalikele koostööpartneritele. Kiire andmevahetus otse mõõteseadmetest on oluliseks eelduseks erinevate lõpptarbijatele suunatud reaalajas tarbimise tõhustamist võimaldavate nutilahenduste väljatöötamiseks. Just andmete kogumise ja edastuse võimekus otse mõõteseadmest on senini olnud Eestis üheks oluliseks probleemiks tõhusal energiatarbimise juhtimisel. Usun, et juba lähitulevikus saame me Estfeedi andmeportaali edastada praktiliselt reaalajas tarbimisandmeid erinevatelt elektri,- gaasi ja soojusettevõtetelt," selgitas Tüksammel.

Levikomi asjade interneti võrk NORAnet on Estfeedi platvormi esimene väline andmeallikas. Tüksammeli sõnul on võtnud NORAneti ja Estfeed platvormide integratsioon aega ligi pool aastat.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul loob Levikomi osalemine Estfeedi projektis suurt väärtust just reaalajas tarbimisandmete kogumise kaudu. „Reaalajas andmete edastamist võimaldavaid elektriarvestid pole Eestis praegu levinud, kuid Levikomi asjade interneti võrk  NORAnet pakub võimalust info reaalajas kokku koguda otse nutirakendustest. See on kiirem viis reaalaja andmete koondamiseks ja edastamiseks rakenduste pakkujatele."

Levikom ehitas enda uue põlvkonna asjade interneti võrgu NORAnet üles baseerudes Actility ThingPark™ Wireless tuumikvõrgu lahendusele ning kasutab nii suure levialaga omni-tugijaamasid kui ka siseruumidesse sobivaid pico-tugijaamasid. Tänaseks on Levikomi NORAneti võrku valideeritud 43 erinevat seadet 13-lt tootjalt. Sinna kuuluvad nii gaasi-, soojuse-, elektri- kui ka veearvestid, samuti erinevad asukohateenused, targa linna ja targa maja seadmed ning tööstuses ja põllumajanduses kasutatavad sensorid. Kokku on Levikomi kontaktvõrgustikus üle 40 seadmetootja paarisaja erineva seadmega.

Levikomi asutaja ja juhatuse aseesimehe Peep Põldsammi sõnul on asjade internet valdkonnas oluline koostöö partnerite ja arendajatega. "Me ei ürita ise osutada võimalikult palju erinevaid asjade interneti rakendusi, sest kõikides eluvaldkondades ei saa olla ekspert. Levikom keskendub võrguühenduse hulgiteenusena pakkumisele erinevatele nii kohalikele kui ka rahvusvahelistele IoT teenuste, rakenduste, platvormide ja võrkude pakkujatele läbipaistvatel, võrdsetel ja õiglastel tingimustel," ütles Peep Põldsamm. Selline lähenemine tagab klientidele teenuste paljususe kõikides valdkondades, reaalse konkurentsi teenusepakkujate vahel ning turu kiire kasvu, kuid samas nõuab tavapärasest erineva võrguarhitektuuri ja -tehnoloogia kasutamist.

Eleringi eestvedamisel on loodud andmevahetusplatvorm Estfeed, mille abiga saavad nii organisatsioonid kui ka eraisikud energia tarbimisandmetele ligipääsu ning seeläbi korraldada oma energiatarbimist tõhusamalt. Estfeed teeb tarbimisandmed tarbija enda loal kättesaadavaks kolmandatele osapooltele ja see loob eelduse nutikamate tarbimist monitoorivate ja juhtivate rakenduste tekkimiseks.  Estfeedi kasutajaliides ehk tarkvõrgu kliendiportaal on esmaspäeval lansseeritud e-elering, kus tarbija saab näha oma tarbimise ja lepingute andmeid, anda energiamüüjatele, rakendustele ja eraisikutele ligipääs oma mõõtepunkti andmetele, jälgida, kes on neid andmeid vaadanud, ning anda esindusõigusi portaalis tegutsemiseks ja tarbimisandmete jagamiseks.

Estfeed andmevahetusplatvormi kohta saab rohkem infot Eleringi veebilehelt.

Asjade Internet ehk IoT (Internet of Things) on võrgustik, mis ühendab füüsilisi ja virtuaalseid  objekte. Nende  internetiühenduses olevate seadmete toimimine põhineb andmete kogumisel ja omavahelisel andmevahetusel. Sensorite, tarkvara ja elektroonika abil tagatakse seadmete omavaheline suhtlus ning andmete vahetus. Levikom on esimesi üle-eestilise asjade interneti võrgu NORAnet operaator, mille kaudu jõuavad ettevõtete rakendused klientideni.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755