Autor: ITuudised.ee • 19. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon esitas ettepaneku luua Euroopa Küberturbeamet

Foto: Euroopa Komisjon
Euroopa Komisjon tutvustas täna eri meetmeid, mille eesmärk on tagada ELile asjakohased vahendid üha sagenevate küberrünnakute tõrjumiseks. Muu hulgas tegi komisjon ettepaneku luua uus Euroopa Küberturbeamet, kes aitaks liikmesriikidel küberrünnetega toime tulla, ning käivitada Euroopa küberturvalisuse sertifitseerimise kava, mille eesmärk on tagada digitaalruumis pakutavate toodete ja teenuste turvalisus.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Andrus Ansipi sõnul ei suuda ükski riik küberturvalisusprobleemidega üksi toime tulla. „Meie algatuste eesmärk on tugevdada koostööd, et ELi liikmesriikidel oleks võimalik oma jõud ühendada. Samuti paneme ette uued meetmed innovatsiooni tehtavate investeeringute suurendamiseks ja küberhügieeni edendamiseks, märkis Ansip.

Komisjon tänase ettepaneku kohaselt luuakse Euroopa Küberturbeamet olemasoleva Euroopa Liidu Võrgu- ja Infoturbeameti (ENISA) alusel ning see saab alalise ülesande aidata liikmesriikidel tõhusalt küberründeid ära hoida ja neile reageerida. ELi valmisoleku tugevdamiseks korraldab amet igal aastal üleeuroopalisi küberturvalisuse õppusi ning loob teabe jagamise ja analüüsimise keskused, et tagada parem teabevahetus ja ohtudest teavitamine. Samuti aitab amet rakendada võrgu- ja infosüsteemide turvalisuse direktiivi, mille kohaselt liikmesriikide asutused on kohustatud teatama tõsistest intsidentidest.

Lisaks toetaks amet üleeuroopalise sertifitseerimisraamistiku kehtestamist ja rakendamist. Komisjon tegi ettepaneku luua selline raamistik eesmärgiga tagada pakutavate toodete ja teenuste ohutus küberturvalisuse seisukohast. Kui ELi toidumärgised kinnitavad tarbijale toiduainete ohutust, siis uued Euroopa küberturvalisuse sertifikaadid tagavad, et loendamatu hulk seadmeid, mis juhivad tänapäeval energia- ja transpordivõrke ja muid elutähtsaid taristuid (nn asjade internet), kuid samuti sellised uued tarbeseadmed nagu internetiühendusega autod, on usaldusväärsed. Kuna küberturvalisuse sertifikaate tunnustatakse kõikides liikmesriikides, vähenevad ettevõtete halduskulud ja –koorem.

Infoturbe konverents"Kuhu küll kõik andmed said? toimub 26.09. 

Info ja registreerimine SIIN

Lisaks eespool nimetatud küberkaitseametile ning sertifitseerimissüsteemile hõlmab tänane pakett muidki meetmeid ELi küberturbealase suutlikkuse parandamiseks, nagu Euroopa küberturvalisuse uurimis- ja pädevuskeskus ning operatiivne tegevuskava, mille alusel EL ja liikmesriigid saavad reageerida üheskoos kiiresti ulatuslikele küberrünnetele.

Küberrünnete toimepanemisest loobumisel on tähtis roll tõhusamatel õiguskaitsemeetmetel, mis keskenduvad küberrünnete tuvastamisele ja jälgitavusele ning küberkurjategijatele süüdistuse esitamisele. Seepärast teeb komisjon ettepaneku kasutada heidutuse tõhustamiseks uusi meetmeid, mille eesmärk on võidelda mitterahaliste maksevahenditega seotud pettuste ja võltsimise vastu. Kavandatava direktiivi tulemusena saab infosüsteemide vastu suunatud õigusrikkumisena käsitada kõiki, sealhulgas virtuaalvaluutas teostatavaid maksetehinguid. See võimaldab õiguskaitseasutustel seda laadi kuritegudega paremini võidelda. Nimetatud õigusaktiga kehtestatakse ühised reeglid karistuste taseme määramiseks ja täpsustatakse liikmesriikide kohtualluvust selliste õigusrikkumiste puhul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755