Euroopa riigiarhivaarid otsivad lahendusi digimaailma väljakutsetele

Täna ja homme kohtuvad Tallinnas Euroopa riigiarhivaarid, et otsida lahendusi digimaailma väljakutsetele ning arutada koostööd elektroonilise dokumendihalduse ja arhiivide e-teenuste arendamisel.

Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak märkis kohtumist avades, et arhiivid üle Euroopa on loonud mitmeid digitaalseid teenuseid, mis vajavad pidevat arendamist. “Kui mõne arenduse saab teha iga riik eraldi, siis paljudel juhtudel on vajalik arutelu Euroopa tasandil,” sõnas Varrak. “Eesmärk on turvaliste digitaalsete lahenduste ja e-teenuste kättesaadavus inimestele kogu Euroopas.”

Eestis pakub Rahvusarhiiv e-teenuseid juba aastaid. Veebipõhine juurdepääs arhiiviainesele loodi 2005. aastal ning pärast seda on Rahvusarhiivi külastuste arv sajakordistunud. Üle 99% arhiivi külastustest ongi elektroonilised ning külastusi tehakse rohkem kui saja riigi serveritest.

Rahvusarhiiv on viimase kümnendi jooksul osalenud arvukates rahvusvahelistes e-arhiivinduse projektides. Näiteks loodi projekti APEx käigus 30 Euroopa riigi osalusel ühine veebipõhine juurdepääs Euroopa arhiiviainesele. Järgmise, E-ARK projektiga laiendati koostööd Euroopa arhiivide, ülikoolide ja ettevõtetega digiainese elektroonilise säilitamise küsimuste lahendamiseks. Käimasolev europrojekt „Kogukond kui mänguruum“ hõlmab arhiive ning teadus- ja õppeasutusi, kaasates kõiki huvigruppe ühisloome tegevustesse ja julgustades noori kasutama õppetöös visualiseeritud lahendusi ajaloo, keelte või sotsiaalteaduste õpingutes. 

Euroopa riigiarhivaaride seekordsel kohtumisel tulevad arutlusele e-arhiveerimise teemad, eeskätt praktilise koostöö küsimused, samuti arhiiviteenuste tegevusjuhendi andmekaitset käsitlevate läbirääkimiste tulemused. Ettekannetes antakse ülevaade e-Eestist, E-ARK projekti kogemusest ning endist Jugoslaaviat hõlmava arhiiviainese digiteerimise seisust.

Euroopa riigiarhivaaride ja arhiivigrupi kohtumine toimub Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames ning selle korraldab Rahvusarhiiv. Laupäeval külastavad Euroopa arhiivide esindajad Rahvusarhiivi Noora maja Tartus.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara