Autor: ITuudised.ee • 23. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Garage48 elamused ja ekspositsioonid" teeb nähtused mõistetavaks

Foto: Garage48
22.-24. septembril toimub Tartus SPARK HUBi ja SPARK Makerlabi ruumides “Garage48 elamused ja ekspositsioonid” häkaton ehk intensiivne arendusnädalavahetus, mis toob 48 tunniks kokku mehhatroonika ja elektroonika insenerid, disainerid, kunstnikud, tarkvaraspetsialistid ning leidurihinged gümnaasiumiõpilastest muuseumi- ja teaduskeskuste spetsialideni, et üheskoos luua esemelisi prototüüpe, mis selgitaksid looduse seaduspärasusi ja nähtusi meie ümber.

“Garage48 riistvara häkatonid on nelja korraldamisaasta jooksul leidnud kindla koha uute ideede ja riistvara prototüüpide leidmisel ja loomisel. Tänaseks oleme riistvara inseneride kogukonna toel ja nõudlusel viinud Garage48 lipulaeva “Hardware & Arts” ürituse ka Eestist välja ning katsetanud väljatöötatud metoodikat ka muude füüsiliste asjade “häkkimisel”. Garage48 jaoks on oluline pidevalt uutesse suundadesse areneda ja seejuures on eksperimenteerimine tähtsal kohal. Ka ekspositsioonide häkaton on täiesti esmakordne katsetus ning koostöös SPARK Makerlabi ja SPARK HUBiga oleme põnevil, milliseid erakordseid füüsilisi prototüüpe võib 48 tunni jooksul luua,” kommenteeris Garage48 tegevuste laienemist riistvara valdkonnas Garage48 Sihtasutuse tegevjuht Kai Isand. “Sel hooajal on “Garage48 elamused ja ekspositsioonid” riistvaraliste arendusnädalavahetuste avaüritus, millele järgnevad kohe “Garage48 Hardware & Arts Riga” järgmisel nädalavahetusel Lätis ning “Garage48 Wood”, mis leiab aset 20.-22. oktoobril Väimelas,” lisab Isand tulevate ürituste kohta..

Ekspositsioonide loomise häkatoni initsiatiiv tuli SPARK Makerlabist, mis on üle aasta Tartu kesklinnas tegutsenud kõikidele avatud töökoda ning makeri- ehk isetegemiskultuuri kandja ja populariseerija nii Tartus kui ka Eestis. “Tänapäeval, kus rakenduspõhised startup-ettevõtted on saanud juhtivaks trendiks ning pea igal inimesel on nutiseadeldis, kiputakse unustama digitaalse keskkonna kõrval meid ümbritsevat. Aastast aastasse väheneb käeliste oskustega inseneride osakaal ning seda eelkõige noorte generatsioonide arvelt. Makerlab on loodud selleks, et seda suundumust aeglustada ning pikemas perspektiivis positiivsemas suunas muuta,” kommenteeris SPARK Makerlabi juhatuse liige Tarvo Metspalu

SPARK Makerlabis korraldatakse pea igapäevaselt inseneeria-, tehnika ja robootika töötubasid, mis on enamjaolt suunatud põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele eesmärgiga teadust, inseneeriat ning ise loomist juba varajases eas innustada. Samal eesmärgil on “Garage48 elamused ja ekspositsioonid” häkatonil osalemas eksponaatide meistrite ning ekspertide kõrval ka gümnaasiumiõpilased.

"Käisin esimest korda teaduskallakuga muuseumis 1999. aastal Stockholmi Tehnikamuuseumis. Mäletan eksponaatidest pareminigi tunnet, mis mind muuseumis olles valdas: avastamisrõõm ja uudishimu. Oskame loodusnähtusi üha sügavamalt mõista. Kui kunagi alustasime nähtavast, siis nüüd oleme jõudunud nähtamatuni. Nähtamatu seletamine on üüratult keeruline ülesanne, mida ilmestab hästi Šveitsis töötav Suur Hadronite põrguti. 27-kilomeetrise läbimõõduga seadme esimest korda tööle lülitamisel olid teadlasedki üllatunud, et kogu "kupatus" tööle hakkas. Nii keerulise teadusaparaadi ja ehk natuke lihtsamatel printsiipidel töötavate loodusloomuuseumite vahel on aga üks läbiv joon: uudishimu millegi uue seniavastamata suhtes. Meelevaldselt üldistades võib muuseumi esmakülastaja kogeda sama tunnet, mis kogenud insener Suure Hadronite põrguti esimesel käimalülitamisel. Siit edasi arutledes saab iga “Garage48 elamused ja ekspositsioonid” häkatonil osaleja võimaluse korduvalt seda käimalülitamise nuppu vajutada, andes juba avastatud loodusnähtustele uue näo ja kuju. See on parem kui jalgpall," sõnas SPARK Makerlabi juhatuse liige Uku Püttsepp.

Kindlustamaks esimeste prototüüpide valmimist 48 tunni jooksul, on üritusel osalejatel võimalik kasutada SPARK Makerlabi tööriistaparki ja materjale. Abiks on kohalik Makerlabi mentortiim inseneridest kunstnikeni ning mitmed oma eriala eksperdid, teiste seas füüsik Kaido Reivelt Tartu Ülikoolist, arhitekt ja 3D labori juhataja Martin Melioranski Eesti Kunstiakadeemiast, Ahhaa teaduskeskuse ekspositsioonimeister Andres Kuura, elektroonik-insener Indrek Rebane ning virtuaalreaalsuse ekspert Madis Vasser.

Nädalavahetuse jooksul ehitatud prototüüpide finaalesitlused algavad pühapäeval, 24. septembril kell 17.00 SPARK HUBis ning on avatud kõigile, kel soov vaatama ja kaasa elama tulla.

“Garage48 elamused ja ekspositsioonid” toimub tänu SA Eesti Teadusagentuuri, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Tartu linna, Hasartmängumaksu Nõukogu, Kultuurkapitali ja SPARK HUB’i finantseeringule ning SPARK Makerlabi, Ahhaa Teaduskeskuse, sTARTUp HUB’i, Futuruumi, sTARTUp Day ja Farnelli toetusele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755