24. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Londoni transpordiamet paneb ka Uberi pausile

Foto: Pixabay.com
Mõni nädal tagasi oli Taxify kimpus Londoni transpordiametiga tegevusloa tõttu. 22. septembril teatas amet, et ka Eesti idu suurim konkurent Uber võib suu uuest litsentsist puhtaks pühkida.

Londoni transpordiamet (TfL) andis oma Twitteri-lehel teada, et kui Uberi tegevusluba 30. septembril aegub, siis uut litsentsi sõiduvahendaja enam ei saa. Pärast seda on firmal 21 päeva otsus edasi kaevata.

Uberi Londoni juht Tom Elvidge ütles avalduses, et transpordiameti otsus on pauk 3,5 miljonile rakenduse kliendist londonlasele ning enam kui 40 000 registreeritud juhile. Ta kinnitas, et firma kavatseb otsuse esimesel võimalusel kohtus vaidlustada.

Londoni transpordiamet selgitas otsust sellega, et linna taksode ja erasõidupakkujate regulatsioon kehtib reisijate turvalisuse tagamise nimel. "Erasõidupakkujad peavad vastama karmidele reeglitele ning seda ka tegevusloa saamiseks TfLile tõestama,“ seisis kirjas, kus Uberit enam uue litsentsi vääriliseks ei peetud.

Nimelt leiab amet, et Uber on olnud vastutustundetu mitmes avaliku korra ja turvalisusega seotud aspektis. Näiteks on probleemne sõiduvahendaja lähenemine tõsistele kriminaalsetele rikkumistele ning samuti see, kuidas tervisetõendeid saadakse.

Probleemne on ameti hinnangul ka Uberi kasutatav niinimetatud Greyballi süsteem, mis annab kasutajale moonutatud pildi liikluses olevatest autodest, kui tuvastab, et tegu võiks olla kellegagi, kes tahab sõiduvahendaja tööd segada – näiteks korrakaitsjaga. Londoni transpordiamet märkis, et süsteem takistab järelevalvel rakendusele täit ligipääsu saamast ning takistab võimude tööd.

Uberi piirkonnajuht Elvidge teatas aga, et rakenduse keelustamisega on transpordiamet ning Londoni linnapea järgi andnud väikesele grupile inimestele, kes tahavad klientide valikuvabadust piirata. "Kui otsus jõusse jääb, siis teeb see enam kui 40 000 litsentseeritud juhti töötuks ning jätab londonlased ilma mugavast ja taskukohasest transpordiviisist," rääkis ta avalduses.

Üle-eelmisel nädalal jättis hakkas amet kimbutama eestlaste Taxifyd, mis oli ennast suurlinnas käivitanud vaid paar päeva varem. Amet leidis, et firmal on taksoteenuse osutamiseks lube puudu.

Enne tegevuse alustamist ostis Taxify litsentseeritud operaatori City Drive Services, mis oleks kasutanud sõiduvahendaja tehnoloogilist platvormi. Omanikuvahetusele ja muudele kaalutlustele viidates tühistas transpordiamet aga City Drive'i litsentsi.

Eesti sõiduvahendusfirma asutaja Markus Villig tõdes nädal aega tagasi, et otsus pole Londoni sõiduturule kuigi hea. "Uber on praegu monopoolses seisundis. 80% turust on nende käes ja kohalik regulaator on hakanud mõistma, et see olukord pole hea, kuid nad ei oska seda ka lahendada," rääkis ta eelmisel neljapäeval Äripäeva hommikuprogrammis. Samas ei kahtlustanud ta, et Taxify lubade peatamise taga oleks sõidugigandi karvane käsi. "Nii palju neil võimu ei ole, et nad tervet linnatransporti suudaksid Londonis niimoodi manipuleerida," rääkis Villig.

Taxify asutaja selgitaski, et pigem on asi selles, et Londoni amet ei teagi, kuidas seda valdkonda reguleerida. "Kõige turvalisem on nende jaoks kõik asjad pausile panna, kuni nad selle välja mõtlevad," prgonoosis Villig nädal aega tagasi. Taxify on teatanud, et firma peab juristidega nõu ning usub, et Londonis saab lähinädalatel tegevuse taaskäivitada.

Allikas: Äripäev

Autor: Liina Laks, Märt Belkin

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755