25. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute iPhone’ide tellimused on turule pettumuse valmistanud

Foto: Pixabay.com
Apple’i uued tooted on sattunud Kagu-Aasia investorite kriitika alla. See on eriti halb uudis Taiwani börsifirmade jaoks, kirjutab Bloomberg.

Hon Hai Precision Industry Co, mis paneb kokku iPhone’e ja teisi Apple’i seadmeid, on pärast uute Apple’i toodete avalikustamist odavnenud 10 protsenti. Teised tarnijad, kelle hulka kuuluvad ka Pegatron Corp ja Lõuna-Koreas tegutsev LG Innotek Co on langenud rohkem kui 13 protsenti.

Taiwani 1,1 triljoni dollari suurune aktsiaturg on suuresti sõltuvuses Apple’i toodetest, sest kohalikku aktsiaturgu valitsevad Apple’ i seadmete osade tootjad ja kokkupanijad. Peamine Apple’i kiibitootja Semiconductor Manufacturing Co ja Hong Hai moodustavad Taiwani aktsiaturu niinimetatud kaalust veerandi. Eksport moodustab Taiwani majandusest lausa poole.

„Uute iPhone’ide tellimused on turule pettumuse valmistanud ning välisinvestorid võivad Taiwani aktsiate müümist jätkata,“ ütles investeerimisfirma Capital Investment Managementi asepresident Alan Tseng. „Apple’i tarnijate hinnalangus on terve indeksi allapoole tirinud, see langus võib tuleval kuul jätkuda.“

Välismaised investorid viisid Taiwani aktsiaturult eelmisel nädalal 677 miljonit dollarit, mis on viimase kolme kuu suurim väljavool. Täna on Taiex langenud 0,8 protsenti.

Apple’i iPhone 8 tellimusi on tunduvalt vähem kui iPhone 7 ja iPhone 6 puhul, ütles Rosenblatt Securitiesi analüütik Jun Zhang.

Allikas: Äripäev

Autor: Mait Kraun, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755