Autor: ITuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaalaste kaasamise tegevuskava sai heakskiidu

Foto: Pixabay.com
Valitsuse majandusarengu komisjonis 27. septembril heakskiidu saanud välismaalaste kaasamise tegevuskava järgi on aastaks 2020 Eestis töö leidnud vähemalt 8000 välisspetsialisti, kellest vähemalt 2000 tippspetsialisti töötavad IKT-sektoris.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo selgitas, et kümne aasta pärast elab Eestis tänasega võrreldes ligi kümnendiku võrra vähem inimesi ning töötajaid on juba kümne aasta pärast 60 000 inimest vähem kui täna. Seetõttu on vaja kaasata välisspetsialiste. Kõige suurem puudujääk on prognoosi kohaselt IKT tippspetsialistide osas, samuti on oodata raskusi tehnoloogia tippspetsialistide, arstide leidmisel.

„Esmajoones panustame märgatavalt IKT-spetsialistide siia toomisele, kuna nende osas on väga suur nõudlus, nad on kvoodi alt väljas ja nende töötasu ületab oluliselt Eesti keskmist, kohati lausa mitmekordselt. Plaanime juba 2018. aastal Eestisse meelitada vähemalt 500 uut IKT-valdkonna töötajat,“ ütles Palo.Välisspetsialistide kaasamise programm Work in Estonia keskendub ettevõtete aitamisele IKT töötajate värbamisel, välistöötajate efektiivsemale Eestisse meelitamisele ning sobivate (e-)teenuste pakkumisele kõigile spetsialistidele.„Kui riik soovib konkureerida ülemaailmses võitluses välisspetsialistide pärast, siis tuleb terviklikult läheneda kõikidele valdkondadele, mis puudutavad välismaalase teekonda uude elukohta sisenemisel ja seal kohanemisel,“ märkis Palo.Minister lausus, et lisaks spetsialistide Eestisse meelitamisele, tuleb kindlasti tegeleda ka nende kohanemisega, mis on oluline nii välisspetsialistile kui ka ühiskonnale tervikuna.„Lisaks põhivajadustele, peame arvestama ka lisavajadustega, nagu näiteks keeleõpe, kultuuritavad, terviseteenused, et välismaalasel oleks lihtsam ja mugavam Eestis elada,“ ütles Palo. „Kui Eestisse asutakse tööle koos kaaslase või perega, tuleb arvestada ka nende vajadustega.“Välismaalaste Eestisse kaasamise programmi eelarve järgmiseks kolmeks aastaks on kümme miljonit eurot. Programmi tegevuste hulka kuuluvad värbamistegevused, Eestit tutvustavate materjalide loomine, avalike teenuste kättesaadavuse parandamine, kaasamisteenused välisspetsialistide peredele ning ettevõtjate teadlikkuse tõstmine.Tegevuskava põhisuundade alusel koostab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös Siseministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Kultuuriministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ja Välisministeeriumi, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, SA Archimedese, Eesti Teadusagentuuri, Eesti Töötukassa ja ettevõtjate ja omavalitsuste katusorganisatsioonidega, ülikoolide ning teiste tugistruktuuridega iga-aastase tegevusplaani. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium hindab tegevuste tulemuslikkust vastavalt tegevusplaani eesmärkidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755