Autor: ITuudised.ee • 30. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arenguseire Keskuse eestvedamisel otsivad eksperdid võimalusi Euroopa digitaliseerimise edendamiseks

Foto: Arengusseire Keskus
29. septembril kogunesid Tallinnas Euroopa digivaldkonna eksperdid, et leida lahendusi Euroopa digitaliseerimisele kaasa aitamiseks ning koostöö parandamiseks Euroopa institutsioonide ja digitaalsete süsteemide vahel.

Euroopa mõttekojad ja organisatsioonid püüavad Arenguseire Keskuse ja Prantsuse Diginõukogu eestvedamisel leida lahendusi, kuidas Euroopa digitaliseerimisele kaasa aidata. Arenguseire Keskuse uuringute juht Meelis Kitsing tõi välja, et Euroopa riigid ja ettevõtted ei ole seni suutnud digitaalsete võimaluste potentsiaali piisavalt ära kasutada ning vaid üksikud Euroopa digiettevõtted on globaalses konkurentsis olulised tegijad.

„Digitaalsetel lahendustel põhinevad ärimudelid ja tegutsemisviisid on muutmas majandust ja ühiskonda. Digiettevõtted on muutunud meie elu lahutamatuks osaks ning omavad üha suuremat majanduslikku ja poliitilist võimu. Meie eesmärgiks on hinnata digitaalsete muutuste võimalusi ja riske Euroopa jaoks ning pakkuda välja positiivse arengu stsenaariumid,“ selgitas Kitsing. Esimesi poliitikasoovitusi soovivad eksperdid esitada selle aasta lõpuks.

Koostööprojekti avalöögiks oli Tallinnas toimuv töötuba „Euroopa digirühmad“ ja sellele järgnev avalik arutelu, kus tutvustati väljavaateid digivaldkonna mõtte- ja teokoja võimekuse loomiseks Euroopa Liidu tasandil. Kohtumise eesmärk oli arutada võimalusi liikmesriikide digivaldkonna esindajate koostööks ühiste ettepanekute väljatöötamisse.

Prantsusmaa diginõukogu liige Marie Ekeland sõnas, et Euroopa Komisjon on ühtse digitaalse turu loomisega seadnud ambitsioonika eesmärgi, kuid nüüd tuleb välja mõelda ka konkreetsed sammud. „See on võimalik ainult juhul, kui leiame otseteid Euroopa institutsioonide ja kohalike uuendajate vahel, kelle teadmised uusimast tehnoloogiast ja Euroopa tulevikuvõimalustest on äärmiselt väärtuslikud,“ rõhutas Marie Ekeland.

Euroopa Komisjoni digitaalmajanduse ja -ühiskonna voliniku Mariya Gabrieli sõnul vajab Euroopa Liit liikmesriikidelt just selliseid dünaamilisi algatusi. „See lubab meil pidada otsest dialoogi valdkonna esindajatega Euroopas ning aitab luua ja välja arendada konkreetseid tegevusi meie ühise prioriteedi suunas: kaasav digitaalne transformatsioon, mis on positiivne kõigi ELi kodanike jaoks. Me hakkame digirühmade töö tulemusi väga hoolikalt uurima ning ma loodan, et liikmesriigid ja teised Euroopa institutsioonid teevad sama.“

Koostööprojekti keskseteks küsimusteks on andmetel põhineva innovatsiooni toetamine, võrdne konkurents digiturul erinevate osaliste vahel ning Euroopa Liidu panus digitaliseerimise potentsiaali ärakasutamisele. Projekti eestvedajad on Arenguseire Keskus ja Prantsuse Diginõukogu ning teiste hulgas võtavad Tallinnas toimuva töörühma tööst osa Rootsi kaubandusamet, Internetimajanduse fond ja Saksa digiagentuus iRights.lab.

Arenduseire Keskuse juhataja Tea Danilov esineb 19. oktoobril toimuval IKT Aastakonverentsil "Transformatsioon" ettekandega "Kuidas õigusloome käib kaasas digimajanduse trendidega?" ja räägib muuhulgas, milliseid õiguslikke/sotsiaal-majanduslikke/eetilisi/keskkonna-alaseid jne probleeme sisaldavad tehisintellekt, asjade internet või blockchain ja milliseid võimalusi maailmas nähakse nende ületamiseks.

TULE KUULAMA!Info ja registreerimine SIIN!

Arenguseire Keskus on Riigikogu juures tegutsev mõttekoda, mille ülesandeks on ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsimine, uute trendide ja arengusuundade avastamine ning arengustsenaariumide koostamine. Aastatel 2017-2018 viib Arenguseire Keskus läbi kolm suuremat uurimisprojekti: (e-)valitsemise tulevik, tööturu tulevik ja pikaajalised tootlikkuse arengud. Uurimisprojektide meeskondadesse on kaasatud tunnustatud eksperdid Eestist ja välismaalt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755