Autor: ITuudised.ee • 4. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas kogunevad ELi idapartnerluse riikide avatud valitsemise ja küberturvalisuse tippeksperdid

E-riigi Akadeemia Riigi küberturvalisuse valdkonnajuht Raul Rikk
Foto: E-riigi Akadeemia
4. oktoobril saavad Tallinnas rahvusvahelisel ministrite tasemel toimuval E-partnerluse konverentsil kokku ligemale 150 osalejat, nende hulgas kuue ELi idapartnerluse riigi kodanikuühenduste ja ametkondade esindajad ja ELi riikide tippeksperdid, et jagada infot IT-tehnoloogiate kasutamisest otsustusprotsesside läbipaistvuse ning küberruumi turvalisuse tagamisel.

Kuues idapartnerlusriigis läbi viidud värske olukorra analüüs keskendub kahele valdkonnale: IKT võimaluste kasutamine riiklikes otsustusprotsessides (e-demokraatia) ning küberruumi turvalisus. Tuginedes analüüsile esitletakse konverentsil näiteid ning vahetatakse mõtteid praeguste tegevuste tõhustamiseks. Lisaks antakse konverentsi trükisena välja poliitikasoovitused küberturvalisuse ja e-demokraatia tõhustamiseks ELi idapartnerlusriikides.

E-riigi Akadeemia, konverentsi üks korraldajatest, on aastate jooksul panustanud kõigi kuue ELi idapartnerluse riigi e-valitsemise võimekuse tõstmisse. Näiteks Armeenias on alates 2001. aastast ellu viidud 6 projekti, sh loodud uued elektroonilised tööriistad korruptsiooni ohjamiseks rahvastikuregistris ja politseis. Aserbaidžaanis on läbi viidud e-valitsemise koolitusi. Gruusias on ellu viidud Eesti esimene mestiprojekt juhtpartnerina Gruusia e-valitsemise seadusandluse kooskõlla viimiseks ELi seadusandlusega ning 4 teist projekti e-valitsemise teadmiste suurendamiseks ning  e-kaasamislahenduste juurutamiseks. Moldovas on E-riigi Akadeemia aidanud välja töötada e-riigi poliitikat ning töötanud välja ja testinud riiklikku küberturvalisuse indeksit. Ukrainas on koostöös Lääne-Ukraina omavalitsustega arendatud ja juurutatud avalike teenuste paremaks osutamiseks vajalikke IKT-tööriistu ning hetkel juurutatakse Ukrainas Eestis X-tee edasiarendusel põhinevat ametkondadevahelist turvalist andmevahetuslahendust ja teeninduskeskuste infosüsteemi, mis toetab e-teenuste osutamist ja haldusreformi läbiviimist. Valgevenes on läbi viidud koolitusi avatud valitsemise edendamiseks IKT (informatsiooni-ja kommunikatsioonitehnoloogia) kasutusvõimalustest ning küberturvalisusest.

Konverentsi korraldajaks on SA Eesti Idapartnerluse Keskus ja E-riigi Akadeemia, partneriteks Euroopa Komisjon ja Eesti Välisministeerium. Konverents toimub Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames ja on osa 24. novembril Brüsselis toimuvast Idapartnerluse tippkohtumisest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755