4. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iirimaad ootab eest kohtutee Apple'i maksuasja pärast

Foto: pixabay.com
Euroopa Komisjon kaebab Iirimaa kohtusse, kuna riik pole suutnud Apple’ilt välja nõuda 13 miljardi euro väärtuses tasumata makse.

Nimelt otsustas Euroopa Komisjon 2016. aasta augustis, et tehnoloogiahiiul on Iirimaale hiigelsumma võlgu, kuna Apple’ile loodud ülisoodsad maksutingimused on vastuolus ELi riigiabi reeglitega. Erikohtlemine kahandas Apple’i reaalse tulumaksumäära Euroopas teenitud kasumitelt 2003. aastal 1%-le ning 2014. aastaks kõigest 0,005%-le.

Sisuliselt võimaldas see firmal makse vältida pea tervelt Euroopa Liidu ühisturult Apple’i toodete müügist teenitud kasumilt, märkis Komisjon toona. Nimelt ajas tehnoloogiahiid kogu oma käibe läbi Iirimaa, mitte ei registreerinud seda riikides, kus müük tegelikult toimus.

Iirimaa viitas kohe, et ei taha maksuraha nähagi. Samuti leidis riik, et Euroopa Komisjon on tublisti oma võimupiire ületanud.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755