Autor: ITuudised.ee • 9. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma esimese andmesaatkonna leping sai allkirjad

Foto: Pixabay.com
Eesti ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ja Luksemburgi siseminister Dan Kersch allkirjastasid eelmise nädala lõpus andmesaatkondade üürilepingu, milles lepitakse täpsemalt kokku tehnilistes nõuetes ja varalistes kohustustes Eesti andmete ja infosüsteemide majutamise eest Luksemburgi riiklikus kõrgturvalises andmekeskuses. Andmesaatkond alustab tööd järgmisel aastal.

Minister Urve Palo sõnul on tegemist järjekordse edasiminekuga andmesaatkonna rajamisel ning laiemalt ka riikide vahelise digitaalse koostöö vallas. “On väga hea meel allkirjastada järgmine etapp projektis, mis võimaldab meil hoida varukoopiaid tähtsatest andmetest väljaspool Eesti territooriumi ning tõsta seeläbi e-riigi turvalisust ja suurendada digitaalset järjepidevust.“

„Luksemburg soovib sarnaselt Eestile olla digitaalse arengu osas esirinnas, mistõttu on koostöö seni olnud tulemuslik ja aidanud kaasa kahe riigi suhete tugevdamisele,“ lisas minister.

Pärast üürilepingu sõlmimist töötatakse edasi Eesti Registrite ja Infosüsteemide keskuse (RIK) juhtimisel tehnilise lahenduse väljatöötamisega ning viiakse läbi hanked andmesaatkonna sisustamiseks tarvilike seadmetega.

Andmesaatkonnad on riigi privaatpilve laiendus Eesti territooriumist väljapoole, kus riigi füüsilistesse saatkondadesse rajatakse vajaminevad serveriruumid ja luuakse vastav tehniline võimekus oluliste andmete varundamiseks ja kriitiliste e-teenuste opereerimiseks. Riigipilve kontseptsioon ja sealhulgas ka andmesaatkonna projekt kinnitati valitsuse poolt 2015. aasta septembris. Eesti on esimene riik maailmas, mis varundab oma riiklikke andmeid andmesaatkonna kontseptsiooni raames teise riigi territooriumil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755