10. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

G4S hoiatab: Dahua videosalvesteid tabas küberrünnak

Foto: Pixabay.com
G4S teatas, et videosüsteemide tootja Dahua videosalvesteid tabas küberrünnak, millega muudeti mõnede salvestiga ühendatud turvakaamerate pilt nö mustaks ja piirati ligipääs seadmetele. Rünnakutelaine sai alguse 19. septembril. Tänaseks on tootjafirma teinud tarkvarauuenduse, mis seadmeid taoliste rünnakute eest kaitseb.

Ohustatud on Dahua toodetud turvakaamerate salvestusseadmed, mis on ühendatud internetti ja mille tarkvara pole peale 2017. aasta juulit uuendatud. Salvestusseadmete näol on tegemist eraldi seadmetega, mis on mõeldud turvakaamera pildi salvestamiseks. 

Tootjafirma Dahua on teinud tarkvarauuendused, mis seadmeid taoliste rünnakute eest kaitseb, ja soovitab kindlasti kõikide salvestite tarkvara uuendada.

Dahua on maailmas tuntud videosüsteemide tootja, mille videosalvestid on Eestis laialt levinud.

G4Sile teadaolevalt on Eestis kasutusel üle 1000 sellise salvestusseadme ja Eestis on teada kaks juhtu, kus videosalvestisse oli sisse häkitud.

Kuidas aru saada, et seade on küberründe ohvriks langenud?

Häkkerite ohvriks langenud salvesti omanik näeb turvakaamera poolt salvestatava pildi asemel musta ekraani ja kaamera nimetuse asemel on ekraanil kiri „Hacked“. Lisaks on muudetud seadmete paroolid ja tõkestatud sellega ligipääs.

 

Üldised turvasoovitused:

Kõiki otse internetti ühendatud seadmeid on võimalik rünnata ja võtta need häkkeri poolt kontrolli alla. Minimaalne mida iga kasutaja selle ärahoidmiseks teha saab on vahetada seadme kasutajanimi ja parool ning hoida seadme tarkvara uuendatud.

Uusi turvaseadmeid paigaldades tuleb kohe vaheta nende tehaseparool. Samuti tuleks paroole kord aastas uue vastu vahetada. Mida keerulisem parool, seda parem.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755