Autor: ITuudised.ee • 12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cybernetica allkirjastas grandilepingu üle-Euroopalise taastuvenergiaprojekti SysFlex raames

Foto: Kuvatõmmis /sharemind.cyber.ee/
Cybernetica allkirjastas rahvusvahelises 15 riigist pärit 33 organisatsioonist koosnevas konsortsiumis teadus-ja arendustegevuse grandilepingu Euroopa Liidu H2020 raamistikku kuuluvas projektis "Pan-European system with an efficient coordinated use of flexibilities for the integration of a large share of Renewable Energy Source" (EU-SysFlex).

Neli aastat kestev 26 miljoni euro suuruse eelarvega projekt on omalaadsetest suurim, kaasates konsortsiumisse partnereid võrguoperaatorite, elektri-ja salvestusjaamade operaatorite, tööstusettevõtete, ülikoolide ja uurimisasutuste hulgast. Projekti eesmärgiks on töötada välja nii tehnilisi kui regulatiivseid meetmeid elektri tootmise, transpordi ja tarbimise rahvusvahelisel tasemel paremaks juhtimiseks tingimustes, kus taastuvate energiaallikate osakaal on järjest tõusmas.

Cybernetica keskendub projektis kahele valdkonnale, millega ettevõttel juba aastatepikkune kogemus - turvalisele andmevahetusele ning tarbimisandmete analüüsile privaatsust säilitaval moel. "Meil on energiasektoris juba väga hea näide koostööst Eleringiga, kelle targa võrgu platvorm lubab erinevate sensorite ja kauglugerite andmeid vajalikes rakendustes kasutada just tänu meie turvalisele andmevahetuslahendusele," rääkis Cybernetica juhatuse esimees Oliver Väärtnõu. "Selle kogemuse laiendamine üle-Euroopalisele tasemel kinnitab meie tehnoloogia skaleeruvust, kuivõrd tihedalt ühendatud riikideülene võrk on kindlasti suurem väljakutse kui ainult ühes riigis toimiv lahendus," lisas Väärtnõu.

Lisaks piirideülesele turvalisele andmevahetusele tegeleb Cybernetica ka privaatsustsäilitava andmeanalüüsi rakendamisega kasutades Sharemindi tehnoloogiat. "Kui me tahame niivõrd dünaamilisel turul, nagu tänane elektriturg seda on, olulisi otsuseid vastu võtta, on meil vaja enamat kui lihtsalt andmevahetust," rääkis Cybernetica teadusdirektor Peeter Laud. "See projekt annab meile võimaluse arendada välja nii tehnilisi kui regulatiivseid meetmeid, et oma arendustöö tulemusi rakendada väga laias mastaabis ning näha ka kohest mõju," lisas Laud.

EU-SysFlexi projekt algab selle aasta novembris ning kestab neli aastat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755