14. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiibitootja esitas hagi iPhone'ide tootmise lõpetamiseks Hiinas

Foto: Pixabay.com
Kiibitootja Qualcomm Inc, mis on Apple'iga kibedas võitluses nutitelefonis kasutatavate tehnoloogiate pärast, esitas Pekingi patendikohtusse hiljuti hagi iPhone'ide tootmise lõpetamiseks.

"Apple kasutab Qualcommi leiutatud tehnoloogiaid, kuid ei maksa nende eest," selgitas firma esindaja Christine Trimble Bloombergile. Vaidlusaluste tehnoloogiate hulka kuulub näiteks puuteekraani süsteem Force Touch, mida rakendatakse Apple'i praegustes iPhone'ides.

Kahe firma õiguslahingu avapauk oli Apple'i monopolisüüdistus Qualcommile, milles too süüdistas kiibitootjat ebaausates litsentseerimistavades ja domineeriva positsiooni kuritarvitamises.

Seekordse vastulasuga üritab Qualcomm halvata iPhone'ide tootmist ja müümist Hiinas ajal, mil Apple üritab oma 8 ja X mudelitega Aasia turul taas ülekaalu saavutada. Qualcommi eesmärgi õnnestumine oleks Apple'ile hukatuslik, sest just Hiinas valmistatakse suurem osa iPhone'e. Lisaks moodustasid sealsed müügitulud eelmisel finantsaastal tervelt 22,5% firma 215,6 miljardi dollari suurustest kogutulust.

USA börsid ei paista patendivaidluse hiljutiste arengute pärast aga muretsevat: Apple'i aktsia on reedel kell 21 kerkinud ligikaudu 0,6% ja Qualcommi aktsia langenud umbes 0,15%.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755