Autor: ITuudised.ee • 16. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa tervisesüsteemide digitaliseerimine saab kiirenduse Tallinnas

Foto: Aron Urb (EU2017)
Täna algas Tallinnas Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames 16.–18. oktoobrini kestev kõrgetasemeline e-tervise konverents „Tervishoid digiühiskonnas. Digiajastu meie tervise teenistuses“. Kolmepäevane üritus tõi Tallinnasse kokku Euroopa Liidu poliitikakujundajad, IT- ja tervisesektori esindajad, tervishoiujuhid, arstid ja teadlased üle kogu maailma. Konverentsi võõrustab Eesti tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

E-tervise konverentsil näidatakse, kuidas muudavad uued tehnoloogiad ja laialdane terviseandmete kasutamine nii elukorraldust kui ka tervishoidu. Konverentsil räägitakse inimeste õigusest juhtida oma terviseandmeid, andmete piiriülesest  ja vabast liikumisest, andmete kasutamisest teadus- ja arendustegevustes ning digitaalse ühtse turu tingimuste loomisest tervishoius.

„E-lahendused on võimaldanud tuua revolutsiooni kõikidesse valdkondadesse, nii ka tervises. Kaasaegne tervishoiusüsteem ja parem arstiabi eeldavad elektrooniliste terviseandmete senisest laialdasemat kasutuselevõttu. Andmete, sealhulgas terviseandmete vaba liikumine on üks Euroopa põhivabadustest ning peame leidma võimalusi nende turvaliseks liigutamiseks selliselt, et sellest tõuseks kasu nii inimestele kui ka ühiskonnale tervikuna,“ ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „Konverentsil keskendume praktilistele lahendustele, mis võimaldavad inimestel oma digitaalsetele andmetele juurde pääseda, kontrollida andmete kasutamist ning lubada nende turvalist jagamist nii ravi kui ka teaduse ja innovatsiooni jaoks.“

Konverentsi raames avaldatakse Tallinna e-tervise deklaratsioon, mis kutsub üles sõlmima piiriüleseid koostöökokkuleppeid, et kiirendada tervisesüsteemide digitaliseerimist kogu Euroopas.

Konverents tõi Tallinnasse üle 600 osaleja ja üle 80 esineja Euroopast, Ameerika Ühendriikidest,  Austraaliast, Indiast. Konverentsi põnevamad sessioonid võtavad uurimise alla digitaalsest innovatsioonist saadava tulu tervishoiusektoris, m-tervise rakendused, infosüsteemide koostalitlusvõime ja standardite ühilduvuse ning plokiahela tehnoloogia kasutamise võimalused tervishoius. Sessioonides on muu hulgas vaatluse all ka küberturvalisus, pilvandmetöötlus, personaalmeditsiini ja genoomika roll ning liikumine tulemuspõhise tervishoiu suunas.

Konverentsi teisel päeval, 17. oktoobril kell 15.30 on kavas minister Jevgeni Ossinovski ning Euroopa Komisjoni tervise ja toiduohutuse voliniku Vytenis Andriukaitise arutelu e-tervise tulevikust Euroopas, mille otseülekannet saab jälgida eesistumise veebilehel.

Konverentsi „Tervishoid digiühiskonnas. Digiajastu meie tervise teenistuses“ korraldajad on  sotsiaalministeerium, Riigikantselei, Euroopa tervisetehnoloogia klaster (ECHAlliance) ja rahvusvaheline e-tervise organisatsioon HIMSS Europe ning toetab Euroopa Komisjon.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755