Autor: ITuudised.ee • 18. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia investeerib internetivõrgu uuendamisse 50 miljonit

Kirke Saar
Foto: Juila-Maria Linna
Telias on käimas suuremahuline interneti püsivõrgu moderniseerimise projekt, kuhu investeeritakse lähiaastatel kümneid miljoneid eurosid ning mis tagab senisest kordades kiirema interneti sadadele tuhandetele elanikele.

Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saare kinnitusel kasvab ettevõtte investeeringute maht uutesse interneti püsivõrgu lahendustesse tavapärasega võrreldes ca 5 korda. „Tegu on läbi aegade mahukaima interneti püsivõrgu uuendamise projektiga Eestis. Selle käigus rajame üle terve Eesti tänapäevase Telia Tulevikuvõrgu, mis pakub kordades suuremaid internetikiirusi.“

Tööde käigus sulgeb Telia järk-järgult oma tänase ADSL-tehnoloogial põhineva internetivõrgu ning asendab selle moodsate tehnoloogiatega nagu optika ja VDSL2. „Optika võimaldab meil juba täna pakkuda koduinternetti alla- ja üleslaadimise kiirusega kuni 1 Gbit/s. VDSL tehnoloogia puhul soovime pakkuma hakata vähemalt kümme korda suuremaid kiirusi kui seda võimaldab tänane ADSL võrk," selgitas Saar.

Telia Tulevikuvõrgu arendused on hetkel erinevates piirkondades käimas ning kümned tuhanded inimesed saavad juba sel aastal tunduvalt kiirema internetiühenduse. Ligikaudu pool arendusvõimsusest on suunatud Tallinnasse ja Harjumaale. Nii valmivad optikaprojektid Rae vallas, Suurupis, Patikal aga ka Lillekülas, Nõmmel, Pirital ja Viimsis. Viimased kolm piirkonda jäävad tugevasse fookusesse ka edaspidi. Eesmärgiks on jõuda 2018. aasta jõuludeks enamikesse nende linnaosade kodudesse valguskaabliga.

Loomulikult toimuvad arendused ka teistes maakondades. Näiteks väärib eraldi märkimist Supilinna, Tammelinna, Ropka ja Ihaste linnaosi hõlmav Tartu projekt, samaaegselt toimub arendusi Pärnumaal, Võrumaal, Läänemaal, Ida- ja Lääne-Virumaal.

Lähinädalatel avab Telia spetsiaalse veebilehe, kus on kõigile huvilistele näha internetivõrgu arendamise plaanid ja eeldatav ajakava. Lisaks saab veebilehel märku anda oma soovist kiirema interneti järele.

Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse valdkonna juhi Toivo Praakeli sõnul kestab ettevõtte internetivõrgu moderniseerimise programm 2020. aastani ja peaks tagama kõigile Telia klientidele internetiühenduse kiiruse vähemalt 100 Mbit/s. „Mõtleme arendusi tehes kõigi tänaste kui ka tulevaste klientide peale, kuna pakume oma ühenduse peal pidevalt uusi teenuseid ja lahendusi, mis paljudele inimestele korda lähevad.  Ühtlasi tõstab kiirem ja kvaliteetsem lairibateenus meie elu kvaliteeti – saame kiiremini vajalikud tegemised arvuti taga tehtud ja jääb rohkem vaba aega muudeks toimetusteks. Kõik meie internetikliendid saavad ka ise Telia Iseteeninduses märku anda soovist kiirema interneti järele. Samuti soovitan klientidel aeg-ajalt Iseteenindust külastada ja kontrollida, milliseid võrguarendused teie kodukohas on toimunud või lähiaja plaanides. Nimelt on osa meie kliente endalegi üllatuslikult avastanud, et saavad juba täna kasutada senisest tunduvalt kiiremat koduinternetti,“ selgitas Praakel.

Senisest kiirem internetiühendus võimaldab vaadata muretumalt internetis leiduvat HD-kvaliteedis internetisisu, kasutada internetti korraga mitmes seadmes, võtta kasutusele mitu Telia TV vaatajakohta ning laadida fotosid ja videoid internetti senisest kiiremini. Lisaks loob kiirem ja kvaliteetsem internetiühendus võimaluse töötada muretult kodukontoris.

Kõik kliendid, keda võrgu uuendamine puudutab, saavad Telialt ka vastava teavituse. Kõige kiirem ja mugavam võimalus kiirema internetiühenduse kasutuselevõtuks on läbi Telia veebipõhise Iseteeninduse. Samuti saab ettevõttega ühendust võtta läbi infonumbri 123.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755