Autor: ITuudised.ee • 25. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palo telekomiministrite nõukogul: Euroopa peab võtma küberjulgeolekus juhirolli

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Urve Palo.
Foto: Kuvatõmmis
Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Urve Palo juhatas 24. oktoobril Luksemburgis toimunud Eesti ELi nõukogu eesistumise esimest ametlikku telekommunikatsiooniministrite kohtumist. Nõukogu peateemadeks olid digitaalse ühtse turu strateegia rakendamine, ühise arusaama kujundamine uuest küberjulgeoleku paketist ning 5G võrgu arendamine Euroopas.

Palo sõnul jätkas ministrite kohtumine eelmisel nädalal Euroopa Ülemkogul ja ka Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumisel peetud arutelusid. „Praegu on Euroopa ühtne turg digivaldkonna mõistes väga killustunud. Kui tahame ehitada tõeliselt ühtset ja digitaalset Euroopat, peame oma reegleid ja seadusi uuendama. Meie riigipead ja valitsusjuhid seadsid telekomiministritele ülesandeks kiirendada tööd digitaalse ühtse turu eelnõudega, et jõuaksime nendega ühele poole juba järgmise aasta lõpuks," ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. 

  "Tänasel ministrite kohtumisel leppisime kokku, et digitaalse ühtse turu eelnõudest on kõige pakilisemad geoblokeeringu kaotamine, audiovisuaalmeedia teenuste direktiiv ja pakivedude määrus. Nende kolme teema osas peame jõudma Euroopa Parlamendiga ühisele arusaamale selle aastanumbri sees. Ootan väga, et Eesti eesistumise ajal jõuaksime lõpusirgele just piiriülese pakivedude määruse läbirääkimistega. See küsimus on otseselt seotud rahvusvahelise e-kaubanduse hõlbustamisega ja annab Kesk-Euroopast kaugemale jäävatele riikidele teistega võrdsemad võimalused," kommenteeris Palo. 

Palo rõhutas nõukogu ametlikul pressikonverentsil Luksemburgis, et Euroopa vajab ühist arusaamist küberjulgeoleku lahendamata küsimustest. "Kõik ministrid nõustusid täna, et Euroopa peab võtma küberjulgeoleku valdkonnas juhirolli. Igal aastal kaotatakse küberrünnete tõttu kokku umbes 400 miljardit eurot. “ 

Küberteemadest olid nõukogu istungil kõne all ennekõike uue võrgu- ja infoturbe direktiivi rakendamise kiirendamine, mille järgi tuleb kõigil liikmesriikidel oma küberturvalisuse õigusraamistikku uuendada järgmise aasta maikuuks. Teine oluline küsimus oli investeeringute soodustamine küberturvalisuse valdkonnas – valitsused ja ka ettevõtted peavad järjest rohkem pöörama tähelepanu oma infosüsteemide kaitsmisele küberrünnete eest. Nelja nädala pärast ootab ees Üldasjade nõukogu, kus lepitakse kokku nõukogu järeldustes Euroopa uue küberpaketi teemal. 

Minister kinnitas, et ka 5G ühenduste arendamine vajab senisest rohkem tähelepanu. "Tegime hea alguse juulis, mil kõik ELi ministrid allkirjastasid Tallinnas 5G deklaratsiooni. 5G võrgu arendamist on põhjusega nimetanud meie eesistumise üheks lipulaevaks – tulevikus kasutavad kõik inimesed ja ka seadmed omavahel suhtlemiseks 5G võrku. Täna olid kõne all 5G sageduste jagamine ja kasutuselevõtt erasektoris. Selle teostamiseks vajab Euroopa õiguslikke ja rahalisi vahendeid, et tagada vajalikud tingimused järgmise põlvkonna mobiili-ja püsiühenduste jaoks. Järgmisel nädalal toimub Tallinnas Euroopa Liidu sidedirektorite kohtumine, kus lepitakse kokku detailsed sammud 5G sageduste jagamiseks aastaks 2020.” 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755